Lifestyle

Kazaljka sata Doomsday ponovno se pomaknula naprijed : Od konačne kataklizme dijele nas tri minute

Kazaljka sata Doomsday posljednji se put pomaknula u siječnju 2012. godine i to jednu minutu naprijed, a tada je prikazivala pet minuta do dvanaest. Time su obilježene poteškoće u oslobađanju svijeta od nuklearnog oružja, kao i potencijal za korištenje nuklearnog oružja na Bliskom istoku te globalno zatopljenje.

Doomsday zapravo simbolički procjenjuje kraj svijeta, a osmislila ga je skupina čikaških znanstvenika koja se bavi atomskom energijom, 1947. godine, kada je postavljen na sedam minuta do dvanaest. Znanstvenici su time obilježili nuklearne katastrofe na Hiroshimi i Nagasakiju koje su prouzrokovale njihove atomske bombe.

Tijekom godina, kazaljka je pomicana naprijed i nazad, a na njezina pomicanja utjecala su ekološke, gospodarske, vojne, političke i druge globalne prilike.

Na današnjoj konferenciji, udruženje znanstvenika The Bulletin of the Atomic Scientists, objasnit će razloge zbog kojih su ponovno odlučili pomaknuti kazaljku sata, i to dvije minute naprijed, zbog čega Doomsday sada prikazuje tri minute do dvanaest.

Očekivani razlozi pomicanja kazaljke su: klimatske promjene, terorizam i nuklearna modernizacija, prenosi Daily Mail.

Sat je “najbolje” vrijeme prikazivao 1991. godine. Radilo se o 11 sati i 43 minute i to kako bi  se obilježio rusko-američki sporazum o strateškom smanjenju naoružanja.

“Najgore” vrijeme je prikazivao 1953. godine kada su Amerika i Sovjetski Savez  testirali termonuklearno oružje u razmaku od samo deset mjeseci.


 

 

Foto: Shutterstock
Tekst: Index

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close