Scena

Katastrofa u egipatskom muzeju : Nepovratno oštetili pogrebnu masku Tutankamona

Pogrebna maska egipatskog faraona Tutankamona koji je vladao između 1332. i 1323. godine prije Krista, nepovratno je oštećena i to zbog obične brzopletosti.

Artefakt neprocjenjive vrijednosti star 3.300 godina oštetila su trojica kustosa tijekom čišćenja-
prvo im se odlomila zlatno-plava brada na pogrebnoj maski, a kada su je pokušali zalijepiti, upotrijebili su pogrešno lijepilo koje se inače koristi kod lijepljena kamena i metala.

Identitet kustosa muzeja u Kairu nije otkriven, no anonimno su otkrili: “Koristili smo nepovratan materijal, visokoljepljivu smjesu koja se inače koristi na kamenu ili metalu, a ona nije pogodna za neprocjenjiv objekt poput Tutankamonove zlatne maske. Maska se trebala odnijeti u laboratorij, no bili smo u žurbi i koristili lijepilo koje se brzo suši”.

Na maski je sada vidljiva svijetložuta crta između lica i brade. Drugi kustos je otkrio i da je malo lijepila ostalo na licu maske, a kada su isto pokušali ukloniti sa špatulom, pritom su ostavili nekoliko ogrebotina.

Tutankamonovu masku otkrili su arheolozi Howard Carter i George Herbert 1922. godine u odlično očuvanoj Tutankamonovoj grobnici s nekolicinom drugih potpuno očuvanih predmeta.


Tekst: Index

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close