PosaoKarijera

„KaRijERA i JA” mijenja budućnost učenika Strukovne škole Gospić u sektoru elektrotehnike i računalstva

PROJEKT TEHNIČKE ŠKOLE KARLOVAC

Projekt „KaRijERA i JA”, čiji je nositelj Tehnička škola Karlovac, bliži se kraju. Nakon tri godine provedbe, projekt će omogućiti da učenici i odrasli ovladaju svim vještinama i kompetencijama traženim od strane realnog sektora, ali i da se adekvatno pripreme za moguće daljnje obrazovanje.


Sam projekt odnosi se na uspostavljanje organizacijskih i programskih uvjeta Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Karlovac u sektoru elektrotehnike i računalstva u svrhu modernizacije strukovnog obrazovanja u tri županije – Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Konkretno, uz Tehničku školu Karlovac, riječ je i o Strukovnoj školi Gospić, Obrtničko tehničkoj školi Ogulin, Srednjoj školi Slunj te Elektrotehničkoj i obrtničkoj školi Rijeka.

Regionalni centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva bit će smješten na drugom katu zgrade bivše Oružane u samom centru Karlovca. Tamo će učenici navedenih škola u budućnosti stjecati modernizirana znanja temeljena na praksi u kabinetima za Obnovljive izvore energije, Digitalne informacije i komunikacije, Elektroničke sklopove i energetsku elektroniku, Industrijsku automatizaciju, informatiku i elektroniku, Energetiku, procesnu tehnologiju i zaštitu okoliša te u Open Labu.

Za koga je sve važan projekt „KaRijERA i JA“

Projekt „KaRijERA i JA“ važan je za sve više učenike viših razreda osnovnih škola, učenike srednjih strukovnih škola, učenike s teškoćama, osobe s invaliditetom, nezaposlene i zaposlene osobe koje bi se htjele prekvalificirati u jedno od zanimanja u podsektoru elektrotehnike i računalstva i tako postati konkurentniji na tržištu rada.

Redoviti učenici postat će kompetentna i konkurentna radna snaga u sektoru elektrotehnike i računalstva, konkretno za zanimanja elektrotehničar, elektroinstalater, elektromehaničar, tehničar za mehatroniku, tehničar za elektromagnetiku, elektroničar, telekomunikacijski monter, autoelektričar, tehničar za informacijske tehnologije te tehničar za brodsku elektrotehniku i elektroniku. Moderniziraju se i programi za elektrotehničare i mehatroničare za redovite učenike s teškoćama, kao i osobe s invaliditetom, koji će na taj način postati konkurentniji na tržištu rada.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli KaRijERA i JA (@karijeraija)

Programi obrazovanja odraslih u sektoru elektrotehnike i računalstva omogućuju odraslim i nezaposlenim osobama nova znanja s kojima će moći dobiti kvalitetnije zaposlenje. Riječ je o formalnim programima obrazovanja odraslih među kojima su PLC programer, Programer mikroračunala, Programer mobilnih aplikacija (Android), Programer u jeziku C++, Programer u jeziku Python, Specijalist za razvoj digitalnih sklopova, Specijalist za proizvodne sustave i robotiku, Specijalist za računalne mreže te Specijalist za sigurnost računalnih mreža. Navedeni programi upisivat će se u radnu knjižicu, dok će neformalni programi omogućiti odraslim polaznicima profesionalno usavršavanje. Među njima je Projektiranje fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju, Razvoj hologramskih rješenja, Razvoj programske podrške za strojno učenje, Razvoj proširene stvarnosti te Razvoj virtualne stvarnosti.

Što je za projekt učinjeno u 2023. godini?

Među brojnim projektnim aktivnostima obavljenim tijekom 2023. godine ističe se nabava specijalizirane opreme za Open Lab, specijalizirane i mrežne opreme za Tehničku školu Karlovac, te specijalizirane opreme za Elektroindustrijsku i obrtničku školu Rijeka. Ishođene su licence za provedbu moderniziranog programa za učenike s teškoćama u učenju.

Razvijena je brošura o specifičnim teškoćama učenja, izrađeni su digitalni priručnici za modernizaciju strukovnog kurikuluma, kurikuluma za nastavnike, kao i priručnika za nastavnike za razvoj formalnih i neformalnih programa obrazovanja odraslih. Nadalje, provedeno je i stručno usavršavanje za ravnatelje, stručne suradnike, nastavnike i mentore za rad s učenicima s teškoćama u učenju, edukacija nastavnika za provedbu programa za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom, kao i edukacije za mentore.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli KaRijERA i JA (@karijeraija)

Nova znanja stjecala su se i na studijskim putovanjima u Nizozemsku, Šibenik, Španjolsku i Latviju, a u nekoliko navrata posjetili su i Regionalne centre kompetentnosti u Hrvatskoj u podsektoru elektrotehnike i računalstva.

Za učenike Karlovačke i Ličko-senjske županije izvedeno je 12 predstava „Mali Tesla”. Učenici su sudjelovali i na natjecanju MySmartCity, a tijekom rujna i listopada okušali su svoja znanja na natjecanjima u 3D printanju, utrci solarnih automobila te upravljanju dronovima.

Sve to, napomenimo još jednom, rađeno je s ciljem omogućavanja bolje budućnosti djeci i odraslima u sektoru elektrotehnike i računalstva.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close