Turizam

Kamo na doček Nove godine izvan Hrvatske?

 Dežurni statističari predviđaju rast BDP-a za više od 2 posto što se nije dogodilo od, sada već zaboravljene, 2009. godine. I gdje ćeš naći bolje vrijeme i bolje razloge za početak planiranja dočeka 2016. godine. Dok mnogi planiranje novogodišnje zabave ostavljaju za zadnji trenutak vi budite pametniji i prionite rješavanju vječne dileme Hrvata već danas.


Kamo na doček?

Malo sam istraživao, i dok je domaća ponuda novogodišnjih dočeka stvarno šarolika i bogata ispada da su se agencije potrudile dati isto takvu ponudu i za doček van granica Lijepe naše. Što se nudi? Pa nudi se svašta, ali nekoliko ponuda iskače iz mase i doslovce bode u oči. Što zbog pristupačne cijene što zbog atraktivnosti lokacija preporučam da, prilikom planiranja, uzmete u obzir i ove ponude.

Verona

Ma gdje ćeš ljepši doček 2016. godine od čaše šampanjca u lijevoj i Julijine dojke u desnoj ruci, koju, prema legendi, svi oni koji žele da im se sreća u ljubavi osmjehne moraju dotakniti? Nema te godine koja bi, nakon ovakvog dočeka, mogla krenuti po zlu. Verona je romantični grad, koji je svojom novelom proslavio engleski pisac William Shakespeare, a to je činjenica koju već i ptice ne žele pjevati na grani. No po čemu je ovaj grad toliko poseban za novogodišnji doček?

Blizu je Hrvatske, a opet dovoljno daleko, a romantika se doslovno može rezati nožem, Talijani su sami po sebi simpatičan i vedar narod koji je uvijek sprema za zabavu, a o ponudi hrane i vina ne trebamo ni govoriti. Verona je za novogodišnji doček pripremila veliku feštu na trgu Piazza Bra gdje će vas do jutra zabavljati razni bendovi, a lokalni vinari točit će vino doslovce u potocima i po izrazito pristupačnim cijenama.

Jednom kada ste u Veroni mogli biste iskoristiti blizinu i sljedeći dan skoknuti do. I da, dok budete u nježno grlili Juliju nemojte zaboravit poljubit svoju dragu, da ne bi bilo da od početka sve odmah krene u krivom smjeru.

640px-Verona_-_Ponte_di_Castelvecchio

Pohorje

Znači, ono što smo već apsolvirali je činjenica da je Slovenija jako mala, ali da ima izrazito dobru turističku ponudu. Tako je i s dočecima 2016. godine. No, kako ne bi još jedan doček proveli na trgu primamljivom se čini ponuda dočeka na Pohorju. Pohorje je, kao što već sigurno znate, najpopularnije slovensko skijalište, koje se nalazi iznad Maribora. Ovdje imate dvije opcije. Doček u jednoj od mnogih vikendica gdje ćete organizirati privatnu zabavu ili doček na gradskom. Naravno nakon doček glavu možete razbistriti na skijama, samo pazite na drveća jer su dosta spora i teško se miču s puta. Ako ćete biti previše mamurni za skijanje, opuštanje i odmaranje možete nastaviti ispred kamina u zagrljaju svoje drage.

640px-Mariborsko_pohorje_panorama

Beč

Tradicija nalaže, a tradicija se treba poštivati, da se nova godina dočeka uz zvukove valcera i u zagrljaju s dragom osobom, naravno ne smijemo zaboraviti i crvene gaćice. A koji je najbolji grad za doček nove godine uz zvukove valcera? Naravno, Beč. Doček u Beču organizira se na čak 12 različitih lokacija odnosno trgova, gdje će biti postavljene bine i na kojima će posjetitelje, već od podneva, zabavljati domaći i strani zabavljači.

Posljednji dan u godini cijeli grad živi za slavnu rečenicu ‘Alles Walzer’ koju točno u ponoć izgovara bečki gradonačelnik. Ove godine središnji doček biti će ispred gradske vijećnice, gdje će biti i glavni vatromet, no ne treba zaboraviti ni ostale trgove koji će isto tako imati svoj vatromet. Posebnost Bečkog dočeka nove godine je ‘Novogodišnja staza’, naime sva događanja vezana uz doček biti će unutar poznate ulice Ringstrasse koja okružuje Bečki centar.

Šampanjac, kuhano vino te kobasice i naravno neizostavni valcer, samo su dio bogate ponude. Nakon dočeka i dobrog sna, gradske vlasti za sve posjetitelji organiziraju ‘doručak protiv mamurluka’ ispred Gradske vijećnice uz direktni prijenos Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, još jedna prilika da zaplešete valcer.

Wienerchristkindlmarkt1

Tekst: punkufer.dnevnik.hr 
Foto: Wikimedia Commons

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close