Vijesti

Kakve ocjene su potrebne za upisi željenog fakulteta?

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) objavila je nedavno listu visokih učilišta prema prosječnoj srednjoškolskoj ocijeni kandidata koji su ostvarili pravo upisa u 2015. godini


Popis potvrđuje već poznati uzorak prema kojem se na prirodoslovne, matematičke, tehničke, inženjerske i medicinske fakultete, popularno poznate kao STEM, upisuju srednjoškolci s najvišim prosjekom ocjena. Prvi društvenjački fakultet, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru na listi je zauzeo tek 15. mjesto.

Najbolji srednjoškolci s prosjekom od 4,81 upisuju Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na drugom mjestu je Stomatološki s prosjekom 4,76, a na trećem Medicinski fakultet u Zagrebu sa 4,73. Slijede Kemijsko tehnološki fakultet sa 4,71 i Medicinski fakultet u Splitu sa 4,69.

Medicinski fakulteti općenito su jako traženi. Od 166 visokih učilišta na listi među deset s najboljim učenisima čak tri su medicinska – zagrebački je na trećem mjestu, splitski na petom, a riječki na devetom. Visoke pozicije zauzeli su i odjel za biotehnologiju u Rijeci koji je 9., te zagrebački Edukacijsko-rehabilitacijski i Prehrambeno-biotehnološki fakultet na 7. mjestu. Na visokom 11. mjestu je i zagrebački FER.

Slijede ih zagrebački Prirodoslovno-matematički (14.), Veterinarski (16.), Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (18.) i Arhitektonski (19.), a među prvih 20 je i osječki Medicinski fakultet.

Filozofski fakultet u Splitu upisuju bolji srednjoškolci nego Filozofski u Zagrebu, pa je prvi svrstan na 24. mjesto, a drugi na 38. No ovu informaciju treba uzeti s određenom rezervom jer FFZG ima vrlo velik broj studija tako da neki manje popularni kvare prosjek najpopularnijoj psihologiji.

Privatni fakulteti smjestili su se uglavnom u sredini ljestvice.

Od umjetničkih akademija najbolje učenike privukla je Muzička akademija u Zagrebu koja je zauzela 24. mjesto, a slijede je Akademija likovnih umjetnosti na 51. i Dramske umjetnosti na 69. mjestu.

Ovo nije rang lista kvalitete fakulteta

U AZVO-u ističu da treba uzeti u obzir da u navedene prosjeke nisu uračunati rezultati ostvareni na državnoj maturi kao ni uspjeh na prijemnim ispitima.

Ravnateljica Agencije Jasmina Havranek kaže da njihov popis ne bi trebalo doživljavati kao rang listu.

Više čitajte na tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close