Vijesti

Kakva je budućnost mladih u Hrvatskoj?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj živi oko 800 tisuća mladih u dobi od 15 do 30 godina. Prema udjelu nezaposlenosti mladih, Hrvatska je na trećem mjestu, odmah nakon Grčke i Španjolske.


Prema posljednjim podacima za prvo tromjesečje 2015. godine, anketna nezaposlenost mladih iznosi čak 46,8 posto, što znači da je svaka druga mlada osoba nezaposlena. Od ukupnog broja zaposlenih mladih osoba čak 56 posto je u privremenom ili povremenom radnom odnosu te se može reći da je fleksibillizacija radnog zakonodavstva ovdje doživjela puni procvat, piše Anton Finderle na Lupiga.com.

Prosječna dob osamostaljivanja u Hrvatskoj iznosi čak 33 godine, dakle, nedvojbeno je da je sindrom produženog djetinjstva i više nego prisutan. Vlasta Ilišin u istraživanju “Mladi i europski integracijski procesi” kojeg je realizirao Institut za društvena istraživanja u Zagrebu pitala je sudionike da navedu glavne razloge zašto mladi dulje ostaju u roditeljskom domu. Čak 75,5% mladih ispitanika u dobi od 15 do 29 godina ponudilo je odgovor da si mladi ne mogu priuštiti da se odsele.

Mreža mladih Hrvatske s obzirom na prilike u kojima žive mladi ljudi u našoj zemlji, postavila je pet izbornih zahtjeva koji su se odnosili na promjene u području obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike te u provedbi kvalitetnih politika za mlade općenito. MMH je tražio da se osnuje nestranački i neovisni Ured za mlade Vlade RH kao tijelo koje će se baviti područjem mladih i osiguravanjem kvalitetnijih uvjeta života mladih. No, stranke su se mladima bavile jedino u okviru zbrajanja koliko je mladih posao i bolji život potražilo u inozemstvu.

Pročitajte cijeli članak na x-ica.com


Foto: wefc.net

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close