Vijesti

Kako zaštiti žrtve od nasilnika i od mogućnosti zaraze virusom COVID-19?

NACIONALNA KAMPANJA "SOFIJA"

Prošli tjedan je održana prva radionica stručnjaka kojom je započela Nacionalna kampanja osnaživanja žena “Sofija”.


Radionica stručnjaka pod nazivom “Socijalna izolacija – socijalna zamka za žrtve obiteljskog nasilja”, zbog još uvijek prisutnih mjera socijalne distance, održana je on-line putem Zoom aplikacije. Cijelu radionicu možete pogledati na YouTube kanalu Nacionalne kampanje „Sofija“.

Cilj radionice je da svi sustavi koji sudjeluju u brizi za žrtve obiteljskog nasilja zajednički pokušaju definirati ključne snage koje će im pomoći da žrtvama osiguraju kvalitetnu zaštitu od nasilja i zaštitu od zaraze virusom SARS-CoV-2.

Voditeljica radionice, ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“, mr.sc. Željka Barić je iskoristila priliku i progovorila o izvanrednim okolnostima u kojima se trenutno nalazimo i postupanju sa žrtvama obiteljskog nasilja. Ozbiljan problem o kojem se raspravljalo je bolja sigurnost skloništa za smještaj žrtava zbog mogućeg širenja zaraze virusom COVID-19.

Sigurna skloništa, u vrijeme prijetnje zarazom, moraju garantirati i sigurnost od zaraze!

Koje situacije su se odjednom pojavile od ožujka 2020., te koliko se mogu uspješno i brzo riješiti, su teme kojih su se dotaknule stručnjakinje iz neprofitnih sektora, policije, sudstva, pravosuđa, zdravstva i socijalne skrbi:

• Jadranka Parać Šaka, sutkinja na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu
• mr. sc. Iva Prpić, dipl.soc. radnica, viša stručna savjetnica pročelnice u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
• mr.sc. Petra Kontić, sociologinja i voditeljica programa „Rodna ravnopravnost“ udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipirana.
• Jelena Smirčić, dipl.soc.radnica, predstojnica podružnice Črnomerec pri Centru za socijalnu skrb Zagreb
• dr.sc. Maja Marić Bajs, dr. med. spec. javnog zdravstva, voditeljica odjela za procjenu zdravstvenog stanja i potreba u nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar
• dr.med. Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine
• predstavnice MUP-a

Svaka od sudionica radionice podijelila je specifična iskustva iz svog sektora i područja rada koja proizlaze iz ove novonastale globalne situacije pandemije virusa COVID-19.

Ova radionica je potaknula još bolju međusektorsku suradnju i komunikaciju između stručnjaka koji rade sa žrtvama obiteljskog nasilja.

Stvaranje on-line platforme u sklopu Nacionalne kampanje osnaživanja žena „Sofija“ treba dodatno olakšati suradnju stručnjaka u svim sektorima. Upravo u ovakvim kriznim situacijama važno je što prije determinirati probleme, te potaknuti jasnu i izravnu komunikaciju između svih sektora koji kroje naše društvo.

Zaključci doneseni na ovoj radionici odnose na funkcioniranje skloništa, sustava iz kojih dolaze sudionici radionice i zajednička očekivanja i potrebe.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close