Događanja

Kako su likovi iz naših omiljenih serija dobili imena

Gledano po današnjim standardima produkcije, a i sadržaja, velik broj najpopularnijih serija iz devedesetih bi mogli svrstati u blagi trash. Ista stvar vrijedi i za imena likova koji su se pojavljivali u tim serijama.


Koliko puta ste se zapitali zašto vaši omiljeni likovi iz serija poput “Dawson’s Creek”, “Buffy ubojica vampira”, “Školsko zvono” i ostalih imaju tako nesvakidašnja i egzotična imena? Za neke od njih djeluje kao da su njihovi kreatori jednostavno nasumično birali imena iz šešira ili se trudili odabrati najopskurnije moguće kombinacije.

Complex je istražio pozadinu tog fenomena, a mi prenosimo nekoliko zanimljivih priča koje su vezane za serije uz koje smo svi odrasli i za koje nas veže velika nostalgija.

Buffy Summers

Kreator serije “Buffy, ubojica vampira” Joss Whedon otkrio je da je odabrao ime Buffy za glavnog lika jer mu se činilo kao najneozbiljnije i jer ga je bilo nemoguće povezati s opisom kao što je ubojica vampira. Njegov cilj bio je stvoriti dojam da je riječ o projektu B produkcije, koji ipak nudi nešto više. Svakako se slažemo s ovim vezanim za B produkciju.

Joey Potter (Dawson’s Creek)

Prije nego što je postala svjetski poznata kao supruga gospodina Scijentologija, Katie Holmes tumačila je Joey Potter u jednoj od najpopularnijih teen serija devedesetih – “Dawson’s Creek”. Iako naizgled muško ime, Joey je bila skraćenica za Josephine, a ime je dobila po Jo iz filma “Little Women”.

Xena (Xena – princeza ratnica)

“Xena – princeza ratnica” bio je spin-off serije “Hercules: The legendary journeys”, gdje se lik Xene prvi put pojavio. Većina imena iz te serije posuđena su iz grčke mitologije, a samo ime Xena dolazi od riječi xenos, što znači stranac.

Screech (Školsko Zvono)

Producent serije “Školsko zvono”, Peter Engel, jednom priliko je izjavio kako je inspiraciju za ime ovog lika pronašao u svom poznaniku Screechu Washingtonu, također producentu. Poručio mu je da ga neće zaposliti, ali da će mu ukrasti ime. Ako pitate nas, jedino na šta nas to ime podsjeća je zvuk kojeg proizvode automobilske gume prilikom kočenja.

Steve Urkel (Pod istim krovom)

Jedan od producenata serije “Pod istim krovom”, Michael Warren, otkrio je da inspiraciju za ime ovog lika našao u svom prijatelju Steveu Erkelu. Potonji je godinama kasnije izjavio kako je zbog toga često dobivao neobične telefonske pozive od fanova serije. Nemojte zaboraviti i na ime Urkelovog alter ega u seriji – Stefan Urquelle.

Fox Mulder (Dosjei X)

Scenarist “Dosjea X” Chris Carter inspiraciju za ime Foxa Muldera našao je u svom prijatelju iz djetinjstva, dok prezime potječe od djevojačkog prezimena njegove majke.

Cosmo Kramer (Seinfeld)

Genijalac koji stoji iza serije “Seinfeld”, Larry David, otkrio je da je i ime i lik Cosma Kramera bazirano na stvarnoj osobi. Riječ je o njegovom susjedu i komičaru Kennyu Krameru. Zanimljiva je činjenica da su Kramera u pilot epizodi “Seinfelda” ostali likovi oslovljavali imenom Kessler, jer Kenny Kramer u tom trenutku još nije dao odobrenje da se koristi njegovo ime.

Topanga Lawrence (Dječak upoznaje svijet)

Glumica Danielle Fishel, koja je utjelovila lik Topange Lawrence u seriji “Dječak upoznaje svijet”, u jednom je intervjuu izjavila da je do ideje za ime njenog lika došlo posve slučajno. Naime, redatelj serije Michael Jacobs se jednog dana vozio u autu kad su ga nazvali iz studija i rekli da im mora hitno otkriti ime njenog lika. Kako se u tom trenutku vozio upravo pored kanjona Topanga, odluka je pala na to ime.


Tekst: telegram.hr
Foto: Wikipedia Commons

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close