Turizam

Kako se slavi Nova godina diljem svijeta?

Sto ljudi, sto čudi, sto država, sto običaja! S obzirom da se bliži dan kad ćemo 2015. godini reći zbogom, donosimo priče kako se ulazi u Novu godinu u raznim državama i gradovima naše majčice Zemlje!


Španjolska

U zemlji na samom jugu starog kontinenta fešte su česta stvar, tako da je doček Nove godine jedna ogromna fiesta! Do ponoći, većina nastoji ostati kod kuće, večerati i družiti se s rodbinom i prijateljima te se spremati za izlazak. Ususret ponoći, običaj je pojesti 12 zrna grožđa, a kad pojedete zadnje, zabava može početi! Diljem cijele zemlje, po gradskim trgovima i ulicama naveliko se slavi, a s obzirom na španjolski osjećaj za vrijeme, veselje traje sve dok ne svane!¨

640px-Nochevieja_puertadelsol_2006

Pariz

Metropola svijeta ima malo neobičan običaj za doček. Naime, dok se drugi gradovi trgaju tko će imati ljepši i veći vatromet, Parižane to i ne interesira, pa se ponoć obično ne dočekuje uz šaroliko nebo. No, Pariz je čista magija, tako da je dovoljno lijepo dočekati ulazak u novo ljeto na ulicama grada, prošetati uz Eiffelov toranj i prepustiti se romantici s boljom polovicom…

New York

Ovdje ne možemo govoriti o Americi, jer je ispraćaj stare godine u New Yorku ipak jedna posve druga dimenzija. Mnogima se to nalazi i na listi želja koje moraju ispuniti, a najspektakularniji je doček, naravno, na Times Squareu. Ako vam je hladno na ulici, znajte da ovdje postoje i mnogobrojni klubovi u kojima su za doček zagarantirane zabave i vrhunski DJ–evi.

480px-New_Year_Ball_Drop_Event_for_2012_at_Times_Square

Sydney

Stanovnici najvećeg grada Australije jedni su od prvih koji ulaze u Novu godinu. Oni ovaj događaj obično obilježavaju ogromnim vatrometom, koji je iz godine u godinu sve veći i raskošniji. Ovo je i najatraktivniji doček u gradu, ali ako niste tip koji će se diviti vatrometu iznad zgrade opere, uvijek možete izabrati neki od mnogobrojnih klubova.

640px-Sydney_Harbour_New_Years_Eve_2012-2013

Brazil

Uz zvuke sambe i vatromet fora je čekati Novu, a Brazilci obavezno rade još neke stvari za koje vjeruju da im donose sreću. Naime, pokušavaju obući što više bijelog na sebe da bi im godina protekla u miru, jedu svinjetinu za sreću i naravno, konzumiraju šampanjac u potocima.

487px-Rio_New_Year_Fireworks

Filipini

U ovoj azijskoj državi, posebno u ruralnim dijelovima, vrijede još neka tradicionalna pravila. Važno je da svaki član obitelji bude kući u ponoć i pojede točno određen broj voćki za bolju budućnost i sreću.

Kina

Kinezima je Nova godina jako bitna, tako da pripreme za ovaj dan traju jako dugo. Kako kineska nova godina pada tek u drugom mjesecu imate vremena za pripremu. Ne postoji granica u konzumiranju pića i hrane, a vatrometi traju ponegdje i cijeli dan. Naravno, na stolu se nalaze tradicionalna kineska jela kao što su riža sa svinjetinom i piletinom, dumplingsi i slavna pekinška patka. Kinezima je najvažnije da cijela obitelj ovaj dan provede na okupu, a iza ponoći se obično ide u čestitanje susjedima i prijateljima.


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr
Foto: Wikimedia Commons

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close