Vijesti

Kako preboljeti najčešće zimske bolesti?

Gotovo nezaobilazne bolesti u zimskom razdoblju respiratorne su infekcije, u većini slučajeva prouzročene različitim vrstama virusa.


Najčešća je takozvana obična prehlada čiji su simptomi kihanje, začepljen nos, curenje iz nosa, suhoća i peckanje u grlu, promuklost, kašalj, blaža vrućica, glavobolja, malaksalost… Prehlada spontano prolazi za nekoliko dana, no može potrajati i dulje ako je bez odmora “nosite” na posao ili imate oslabljen imunitet – primjerice, zbog strogih dijeta, kroničnih bolesti, pušenja…

Zbog oslabljenog imuniteta prehlada se može “zakomplicirati” u upalu grla, uha ili sinusa te bronhitis i upalu pluća.

Komplikacije su znatno češće kod gripe čiji su početni simptomi u pravilu jači nego simptomi prehlade: visoka temperatura, jaka glavobolja te bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost i osjećaj nemoći, a može se pojaviti povraćanje i proljev.

Gripu ne treba shvaćati olako – riječ je o težoj virusnoj infekciji koja, ako se ne liječi, može izazvati srčane tegobe, pa su doista opravdani bakini savjeti da gripu treba “preležati”.

Kako se zaštititi

Virusne respiratorne infekcije prenose se kapljičnim putem, ali i preko ruku. Stoga je redovito pranje ruku prva linija obrane! Uz nužnu osnovnu higijenu, perite ruke nakon svakog boravka izvan kuće/posla.

Redovito provjetravajte prostor u kojemu boravite, nemojte ga pregrijavati i onečišćivati duhanskim dimom.

Pravilno se odjenite tako da vam ne bude hladno, ali ni jako toplo da se ne biste znojili. Na hladnoći nosite kapu jer se preko glave gubi mnogo tjelesne topline.

Prehlada i gripa su virusne infekcije za koje nema specifičnog lijeka nego je potrebno mirovanje, uzimanje dovoljno tekućine te uzimanje sredstava za sniženje temperature i ublažavanje bolova. Dakle, ne liječe se antibioticima! Njih će propisati liječnik samo ako dođe do takozvane sekundarne bakterijske infekcije poput upale grla, sinusa, uha, pluća…
Protiv gripe se možete preventivno cijepiti, što se osobito preporučuje kroničnim osobama i onima starije životne dobi.

Na hladnoći nosite kapu kako biste sačuvali tjelesnu toplinu.

Lijekove za ublažavanje bolova valja uzimati umjereno, u skladu s uputama koje su navedene na pakiranju. Isto vrijedi za kapi za nos, lijekove za iskašljavanje, vitamine, pastile za grlo… Posebno budite oprezni s lijekovima koji brzo suzbijaju simptome jake prehlade i gripe jer vam se može dogoditi privremeno poboljšanje, a potom bolest može “izbiti” u još jačem obliku.

Ako bolest traje nekoliko dana bez poboljšanja ili se simptomi pojačavaju, potražite liječničku pomoć.

Pušenje otežava oporavak od respiratornih infekcija i povećava rizik od komplikacija.

Uzimajte mnogo tekućine (najbolji je prirodni čaj bez šećera) i prirodnih namirnica poput meda, propolisa, voća i povrća.


 

Tekst: ordinacija.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close