Poljoprivreda

Kako obaviti zimsku rezidbu šljive i spriječiti zagušenje krošnje?

Šljiva nije previše zahtjevna voćka za uzgoj ako preživi rane proljetne mrazeve koji desetkuju rod. U odnosu na ostale voćke, ona najslabije podnosi mraz.


Inače, najzastupljenije sorte šljiva u našim krajevima su čačanske sorte, tj. čačanska rodna, rana, ljepotica, zatim stanley i savka, odnosno, požegača koja je i dalje među najtraženijim.

Da bi imali redovan rod, neophodno je obaviti zimsku rezidbu. U velikim voćnjacima ona počinje odmah nakon berbe, a u manjim, najčešće u ožujku. Posljednjih godina, zbog promjene klimatskih faktora, najbolje bi bilo obaviti ju u jesen, odnosno u studenom, pa i prosincu jer se stabla počinju buditi već od veljače, tako da kasnija rezidba nema efekt na usporavanje kretanja vegetacije.

Ako se rezidba ne obavi tri ili četiri godine potrebno je uložiti velike napore da se stablo očisti od viška grana i sigurno je potrebno i motorna pila kako bi se stablo riješilo debelih grana koje zagušuju krošnju.

Svaka sorta je specifična. Tako čačanska rodna zahtijeva oštru rezidbu jer će samo u tom slučaju redovno rađati. Jednogodišnje grane, dakle one dugačke, režu se za jednu trećinu, a jače, skeletne se prikraćuju na bočne, s rodnim pupoljcima, kako bi se osiguralo dovoljno zamjenskih grana. Požegača rađa na kratkim cvjetnim grančicama.

Čačanska ljepotica i stanley, prvenstveno rađaju na cvjetnim grančicama dugačkim do 30 centimetara i svibanjskim kiticama, dužine do pet centimetara. Rezidbom bi trebalo ukloniti 30 posto prošlogodišnjih grana.

Rezove koji su često veliki zbog debelih grana, nakon rezidbe treba dezinficirati bilo da se premažu vapnom, mješavinom vapna i bakra, bilo da se s istim sredstvima tretiraju s traktorskom prskalicom ili, još bolje, pištoljem. Na 100 litara vode, dovoljan je jedan kilogram ili jedna litar bakrenog preparata, pet kilograma gašenog vapna i jedan kilogram soli, za bolje prianjanje sredstava, kako bi se utjecalo i na slabiji intenzitet napada bolesti i štetnika.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: agroklub.com | Foto: unsplash.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close