Vijesti

Kako možemo pomoći izbjeglicama

Svi zainteresirani građani koji žele pomoći izbjeglicama iz Sirije i drugih zemalja mogu to učiniti preko Crvenog križa, Hrvatskog Caritasa, Googlea ili koordinirane akcije koju su organizirali ADRA, B.a.B.e i CMS.


I tehnološki div Google se pridružio pomaganju izbjegličkoj krizi koja je pogodila Europu, Bliski istok i Sjevernu Afriku tako što je na svojoj stranici pozvao ljude da doniraju željeni iznos i tako pomognu nesretnim izbjeglicama.

Google je donirano milijun eura organizacijama koje se brinu za izbjeglice, a osim te donacije, organizirao je i prikupljanje novčanih sredstava od samih stanovnika, koja se mogu uplatiti putem njihovih stranica.

Za svaku uplaćenu donaciju Google će uplatiti još toliki iznos, i to za prvih 5 milijuna eura – dok god se ne skupi ukupno 10 milijuna eura u donacijama.

“Europa, Bliski istok i Sjeverna Afrika suočeni su s najvećom izbjegličkom i migrantskom krizom od Drugog svjetskog rata. Google je donirao milijun eura organizacijama koje pružaju humanitarnu pomoć na terenu i pozivamo vas da nam se pridružite donirajući već danas”, stoji na stranici koju je Google otvorio za donacije.

Hrvatski Crveni križ otvorio apel

Hrvatski Crveni križ otvorio je apel “Pomozimo izbjeglicama na području Republike Hrvatske”, a pomoć će biti distribuirana putem nacionalnih društava Crvenoga križa.

Svi građani koji mogu i žele pomoći izbjeglicama iz ratom zahvaćenih područja, sredstva mogu donirati na sljedeće načine:

Uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb, 

IBAN HR6923400091511555516
Poziv na broj: 14
Za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X

Internetskim donacijama na www.hck.hr
Donacijama putem poziva na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen.)

Uz pomoć prikupljenih sredstava Hrvatski Crveni križ osigurat će za izbjeglice hranu, vodu, higijenske potrepštine te setove za prvu pomoć. Također, dio sredstava bit će utrošen za troškove distribucije humanitarne pomoći, kao i za aktivnosti interventnih timova koje će Hrvatski Crveni križ poslati na područja gdje se nalaze izbjeglice.

Hrvatski Crveni križ prikuplja i materijalne donacije. Građani mogu donacije donijeti u najbliže društvo Hrvatskog Crvenog križa.

Točna lokacija na kojoj će se prikupljati pomoć u Gradu Zagrebu bit će objavljena tijekom dana.
Tvrtke koje žele donirati navedene proizvode, pozivamo da se jave na e-mail: [email protected] ili [email protected]

Popis artikala koje prikupljaju:
– Tost/dvopek
– Sir u listićima
– Riblje konzerve
– Pileće paštete
– Datulje/grožđice
– Dječja hrana – kašice u staklenkama i formule za miješanje s   vodom
– Suhi keksi – mini pakiranje
– Mini sapun
– Maramice za dezinfekciju bez alkohola
– Gel za dezinfekciju bez alkohola
– Dječje pelene u različitim veličinama
– Higijenski ulošci

Iz Hrvatskog Crvenog križa poručuju kako neće prikupljati niti distribuirati ništa osim gore navedenih artikala. Mole građane da zasad ne donose odjeću jer je ima dovoljno na zalihama.

I Hrvatski Caritas pokrenuo akciju

Hrvatski Caritas također je pozvao sve koji žele podržati Caritasove projekte i pomoći progonjenima i izbjeglicama da novčanim darom prema raspoloživim mogućnostima pomognu ublažiti neizvjesnost, strepnju i oskudicu ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Uplate je moguće izvršiti na žiro račun Hrvatskog Caritasa, Ksaverska cesta 12a, 10 000 Zagreb, na račun u Privrednoj banci Zagreb.

IBAN: HR0523400091100080340
poziv na broj: 2015
svrha uplate: pomoć izbjeglicama

Ovu akciju možete podržati i pozivom na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen) ili on-line donacijama.

Abeceda solidarnosti – Prikupljanje pomoći za izbjeglice

ADRA – HRVATSKA, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, B.a.B.e., Centar za mirovne studije i Volonterski centar Vukovarsko-srijemske županije također su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice.

Mole građanke i građane da, ukoliko su u mogućnosti, donesu:

a) obuću za odrasle i djecu
b) odjeću za odrasle i djecu
c) kabanice i kišobrane
c) higijenske potrepštine (pelene, ulošci, paste za zube, sapuni i sl.)
d) vreće za spavanje
e) male šatore
f) vodu u bocama
g) konzervirana hrana odmah spremna za konzumaciju – paštete, tunjevina, sardine i sl.

Pomoć se prikuplja na sljedećim adresama:

U Zagrebu –  B.a.B.e., Selska 112 a (dvorišna, zelena kivi zgrada) i ADRA, Rakovčeva 26 (od 9 do 17 sati) i u ulici Đure Deželića 77 (od 17 do 20 sati) te u Županji – Volonterski centar Vukovarsko srijemske županije, Županja, Aleja Matice Hrvatske 4 (od 9 do 17 sati)

Moguće je izvršiti i novčanu uplatu na račun ADRE-Hrvatska, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, IBAN: HR5923600001101582233; za uplate iz inozemstva: SWIFT ZABAHR2X s naznakom Abeceda solidarnosti – pomoć za izbjeglice.

UNICEF osniva ‘mjesta za djecu izbjeglice’

Zbog sve većeg broja izbjeglica koje pristižu u Hrvatsku, a među kojima su stotine djece, UNICEF će u suradnji s Crvenim križem i drugim partnerima organizirati tri mjesta za djecu u šatorima pokraj ili u samim prihvatnim centrima u kojima će im biti pružena psihosocijalna pomoć i organizirane rekreativne aktivnosti.

Uz to, UNICEF će podržati patronažnu skrb za trudnice i majke s najmlađom djecu, a već je pripremio i u suradnji s partnerima distribuira letke o prehrani i sigurnosti na arapskom i turskom jeziku, priopćeno je u četvrtak.

“Djeca koja ulaze u našu zemlju prošla su pakao rata, traumatizirana su i iscrpljena nakon duga puta, pa im treba pružiti pomoć i zaštitu. Pratimo potrebe na terenu i u skladu s njima spremni smo podržati Vladine napore kroz uspostavu ‘mjesta za djecu’, gdje će se moći igrati, družiti i učiti, drugim riječima vratiti se u djetinjstvo”, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

U izbjegličkoj krizi koja je zahvatila Europu djeca i žene čine trećinu svih tražitelja azila, a svaki je četvrti tražitelj azila dijete, navodi UNICEF i poziva hrvatske građane da pomognu izbjegloj djeci donacijom na račun HR9223600001501092532, poziv na broj: 15698-01 ili putem interneta http://www.unicef.hr/donirajte.


Tekst: vijesti.rtl.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close