Vijesti

Kako izbjeći upalu mokraćnih kanala

Pecka li vas svaki puta kada idete na mokriti, osjećate se kao da stalno morate piškiti, a tek ste to obavili – bol u donjem dijelu leđa, mučnina, povraćanje, vrtoglavica… To su samo neki od simptoma povezanih sa infekcijom urinarnog trakta. I premda su neke žene podložnije infekcijama mokraćnih puteva, dijabetičarke ili žene u postmenopauzi, ipak postoje načini kako izbjeći infekcije.


Najvažnije je znati da se infekcija događa na dva načina, kada bakterija izvana bude pogurnuta u mokraćni kanal, uretru ili kada se bakterija iz mjehura razmnoži do nezdravih razmjera. Upalu mokraćnih kanala uzrokuje bakterija koja je već u mjehuru, znači potrebno ih je na neki način isprati iz mjehura.

1. Pijte dovoljno tekućine

To je jedan od načina da isperete mjehur. Pijte dovoljno tekućine i kada ne osjećate žeđ. To znači da ćete češće ići na zahod i isprazniti, na neki način isprati mjehur pa se bakterija neće moći razmnažati.

2. Praznite mjehur nakon seksa

Seks, naime, može bakterije iz vagine premjestiti u uretru. Pražnjenje mjehura nakon seksa ispire svaku bakteriju koja je mogla migrirati iz mjehura. A što ako nemate potrebu za mokrenjem? Sve su šanse da ipak morate, mnogi ljudi imaju relativno pun mjehur i kada to ne osjećaju. Savjetuje se piškiti i prije i poslije seksa.

3. Ne zadržavajte mokraću

Ako se urin dugo zadržava u mjehuru jer vam baš sad nije spretno otići na wc, gledate seriju pa čekate reklame, ili je zahod na katu pa vam se ne da ili nešto radite pa samo da završite, to je kao voda u jezeru. Stagnira. A stajaća voda je idealna okolina za razvoj infekcije. Barem jednom svakih 4 do 6 sati, otiđite isprazniti mjehur.

4. Brišite se od naprijed prema otraga

Bakterija u uretru dolazi s dva mjesta – vagine i rektuma. Rektalne bakterije, u suprotnom smjeru brisanja, lako mogu prijeći u vaginu i uretru.

5. Ne tuširajte taj dio tijela tako da usmjerite mlaz tuša

Tuširanjem jaki mlaz vode isprat će i dobre bakterije narušavajući prirodnu ravnotežu u vagini i dozvoljavajući da loše bakterije bolje rastu. Laktobaktilus, dobra bakterija u vagini, je ona koja ubija bakterije uzročnike upale mokraćnog trakta. Kako se vagina i uretera nalaze jedna do druge, potreban vam je laktobaktilus koji kontrolira rast loših bakterija.

6. Uzimajte brusnice

Postoji nekoliko znanstvenih dokaza da pomažu. Ne kao magično sredstvo, ali pomažu. One sadrže polifenole koji spriječavaju bakterije da se zalijepe za stijenke mjehura. Problem je što su proizvodi od brusnica neregulirani pa svaki ne sadrži istu količinu polifenola. Treba paziti da se ne uzme više od dozvoljene dnevne kolčine jer postoje studije koje povezuju uzimanje brusnica s bubrežnim kamencem.

7. Pametno birajte kontracepcijska sredstva

Ako ste često patili od upala urinarnog trakta za vas nisu dobri spermicidi i dijafragma. Spermicidi mogu dovući bakterije u vaginu, ali osim toga mijenjaju ph vagine pa i to može rezultirati pojačanim rastom bakterija. Dijafragme su manje štetne, ali mogu stvarati probleme oko potpunog pražnjenja mjehura. A sve što nam ostane je opet kao mutna, stajaća voda jezera, pogodna za rast bakterija.

8. U menopauzi koristite estrogen

Menopauza nije neko idealno razdoblje za ženu. Pad hormona estrogena čini urinarni trakt osjetljivim na bakterije koje izazivaju infekciju. Estrogen je taj koji održava ravnotežu dobrih i loših bakterija u vagini. Znači niske razine estrogena dozvoljavaju bakterijama da se multipliciraju. Savjetuje se da žene u postmeno pauzi, koje nisu imale rak dojke ili maternice, koriste male količine estrogenske kreme 2-3 puta tjedno.

9. Ne kupajte se u kadi

Izbjegavajte kade, tuširajte se. U vodi u kadi može ostati bakterija s kože ili vagine.

10. Nosite rublje koje diše

Znači, ne sintetiku. Pošto vrlo malo dokaza ovo potkrljepjuje, izbor je na vama. Ako često imate infekcije ipak se držite stopostotnog pamuka.

11. Uzimajte probiotike

To bi vam moglo pomoći. Preliminarne studije kažu da uzimanje probiotika poboljšava populaciju dobrih vaginalnih bakterija. Nema još čvrstih dokaza, ali ne može vam štetiti.

12. Presvucite se odmah nakon vježbanja

Odjeću u kojoj ste vježbali i oznojili se, zamijenite odmah suhom i čistom. Na taj ćete način spriječiti razmnožavanje bakterija u vlažnoj okolini i onemogućiti im da prijeđu u mokraćne kanale.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close