Vijesti

Kako “čik pauza” utječe na produktivnost hrvatskih zaposlenika?

IAKO nije zdravo, čak 45 posto pušača smatra da cigareta doprinosi radnoj produktivnosti. Istraživanje Državnog sveučilišta Ohio pokazuje da pušač godišnje svog poslodavca u prosjeku “košta” 35.106 kuna više od nepušača, a najveći trošak predstavlja ‘čik pauza’ – 17.935 kuna.


U isto vrijeme, druga istraživanja pokazuju da nikotin poboljšava koncentraciju i pamćenje te održava budnost. Provedeno je istraživanje te pušačke navike hrvatskih zaposlenika te kako ‘čik’ pauza utječe na njihov posao, a Moj posao navodi kako više od polovice ispitanih (54%) koji su pušači, čak 92% puši među njima nađe vremena za cigaretu tokom radnog vremena. Tek 8% ispitanika suzdržava se od svoje navike dok su na poslu.

Koliko novaca i vremena trošimo na pušenje

Najveći broj ispitanih (41%) na cigarete mjesečno troši između 200 i 500 kuna. Četvrtina ispitanika (26%) troši između 500 i 800 kuna, dok iznad 800 kuna potroši 9% ispitanika. Manje od 200 kuna mjesečno na cigarete potroši 24% ispitanika.

Ni povećanje cijena cigareta ne utječe previše na pušačke navike, pa čak 54 posto ispitanika odgovara da će pušiti i dalje, smanjenje pušenja planira 28% ispitanika, dok će ih 9% prestati kupovati cigarete i počet će kupovati duhan. Svega 9% ispitanika navodi prestanak pušenja zbog povećanja cijena cigareta.

Većina ispitanika (52%) na cigaretu potroši 15 minuta radnog vremena. Na “čik pauzi” od pola sata ostane 35% ispitanika, dok 9% njih na cigaretu potroši i 45 minuta radnog vremena. Do sat vremena na pušenje potroši 3% ispitanika, dok ih 1% iskoristi i više od sat vremena za svoju naviku.

Što kažu nepušači?

Za razliku od pušača, čak 79% nepušača smatra da kolege pušači troše previše vremena na pauzama za cigaretu.

Da cigareta pozitivno utječe na njihovu produktivnost tvrdi 45% pušača, dok ih 40% priznaje da nema takvog utjecaja. Svega 3% ispitanika navodi da cigareta smanjuje produktivnost, a 12% ih ne zna procijeniti učinak pušenja na produktivnost.

Za razliku od pušača, nepušači tvrde da pušenje za vrijeme posla smanjuje produktivnost (41%). Većina pušača (74%) na poslu nije doživjela neugodne posljedice zbog svoje navike, tek nekih 14% pušača od šefa te 12% od strane kolege nepušača.

Pušači ostavljaju lošiji dojam

Bez obzira što i sami puše, 42% pušača smatra da pušenje ostavlja loš dojam na nadređene, a isto toliko ispitanika smatra da pušenje ostavlja loš dojam na poslovne klijente, dok ih 15% smatra da pušenjem ostavljaju loš dojam na kolege.

Nepušači smatraju da su kolege pušači bolje povezani. Petina nepušača (21%) osjeća se izolirano od strane pušača, no 64 psto njih ipak nema takav osjećaj. “Više informacija, mogućnost razmjene iskustva, bolje povezivanje s kolegama i nadređenima”, jedan od ispitanika navodi kao razloge dok s druge strane njih 38% smatra da pušači nisu bolje međusobno povezani.


 

Tekst: index.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close