Vijesti

Kako brzo pobijediti glavobolju

Prema posljednjim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, 47 posto ljudi imalo je glavobolju barem jednom u protekloj godini, a razlozi su svakojaki, od loše cirkulacije do stresa ili dehidracije.


Glavobolja se može pojaviti iz više razloga, a često smo sami krivi za to neugodno stanje. Ponekad je u pitanju i odlazak na dijetu, alkohol ili neprospavana noć. Kod takvih glavobolja možete probati s nekoliko tehnika, a ako shvatite da vam ne pomažu, tableta protiv bolova sigurno hoće. Ponekad je jednostavno lakše uzeti tabletu protiv bolova koja će brzo otkloniti glavobolju, a vi nećete izgubiti cijeli dan s nesnosnim ‘bubnjanjem’ u glavi.

Odmorite
Jedan od najčešćih uzroka glavobolja su napeti mišići u tijelu i velika razina stresa pa bi bilo dobro ako se možete leći na neko vrijeme u zatamnjenoj sobi kako bi se opustili. Stimulacija poput svjetla i buke također pridonosi pojavi glavobolje pa vam nekoliko minuta u mraku sa zaklopljenim očima može pomoći.

Opustite se uz meditaciju
Uhvati li vas glavobolja na poslu nemate previše izbora, ali možete odvojiti nekoliko minuta i opustiti se disanjem odnosno meditiranjem. Još uvijek se vode istraživanja koja traže potvrdu kako točno meditacija utječe na otklanjanje glavobolje, ali sigurno je da vam neće naštetiti. Udahnite duboko nekoliko puta i polako ispustite zrak. Dovoljno je pet minuta za relaksaciju.

Istegnite se

Napetost u mišićima koja uzrokuje glavobolje često se nakuplja upravo u predjelu vrata pa nije loše malo se istegnuti uz masažu. Polako naginjite glavu na svaku stranu, naprijed i unatrag kako biste istegnuli mišiće.

Popijte kavu za bolju stimulaciju
Odlučite li se za tabletu protiv boli jer je pred vama dan pun izazova i treba vam brzo i lako rješnje, pomoći će još i šalica kave. Prema National Headache Foundationu, oko 130 mg kofeina može poboljšati učinak tablete protiv bolova za čak 40 posto.

Možda ste dehidrirali?
U žurbi i danu natrpanom obavezama često zaboravljamo osonove, a jedna od njih je i obična voda. Ukoliko ste dehidrirali, moguće je da vas zbog toga boli glava. Prema studiji iz 2012. objavljene u The Journal of Nutrition, popijete li oko 2,5 dcl vode, vrlo brzo će vam biti bolje.

Koristite eterična ulja
Masaža sljepočnica može biti ugodnija uz koju kap eteričnog ulja, posebo od ružmarina ili timijana. Možete probati i druga eterična ulja koja sadrže sastojak karvakrol, budući da on im protuupalno djelovanje.

Uzmite magnezij

On će opustiti mišiće i smanjiti napetost koja uzrokuje glavobolju. Inače ga možete dobiti iz namirnica poput sjemenki bundeve, skuši, suhim smokvama i tamoj čokoladi, a ako ga uzimate primjerice u tabletama, dnevna doza je 400 mg.

Pripremite čaj od đumbira

U nadolazećim mjesecima čaj od đumbira najbolji je izbor jer jača imunitet, ali i pomaže protiv glavobolje. Narežite dva manja korijena i prelijte vrelom vodom pa poklopljeno pustite na pola sata. Nije li vam čaj ukusan, dodajte malo meda.


Tekst: tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close