VijestiPolitika

Kada građani žele na izbore? Najviše bi ih – u listopadu!

PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Da vladajući žele da se izbori održe na ljeto jasno je već tjednima, a kada ih priželjkuju građani, donosimo u novom istraživanju Promocije plus ekskluzivno za RTL. Rezultate analizira Damira Gregoret.


Kada građani žele na izbore?

Da se izbori održe u srpnju želi gotovo 11 posto ispitanika, a najmanje je onih koji žele da izborni mjesec bude kolovoz. Rujan je na 17,7 posto, a najviše ispitanika – više od petine na birališta bi željelo izići u listopadu.

Kraj godine – studeni i prosinac – nije privlačno vrijeme ispitanicima, a zapravo je najviše onih koji priznaju da ne znaju kada bi bilo najbolje održati izbore – više ih je od četvrtine!

Čvrst stav ne iščitava se ni u biračkom tijelu stranaka. HDZ-ovi birači najčešće su za srpanj, ali ih tako misli samo 25 posto. Među SDP-ovim biračima prevladava rujan, tako misli 30 posto njihovih birača.

Epidemiološka situacija i izbori

Odnos izbora i epidemiološke situacije u trenutku kada se budu održavali uopće ili uglavnom nije važna za gotovo 13 posto ispitanika.

Dio ih smatra da je važna, ali ne pretjerano, a više od 56 posto ispitanika poručuje da je epidemiološka situacija u trenutku održavanja izbora prilično ili izrazito važna.

Ukidanje ograničenja okupljanja

Dominiraju i građani kojima je važno da se do izbora ukine ograničenje okupljanja kako bi se organizirali predizborni skupovi i osigurala sloboda okupljanja.

Da to uopće ili uglavnom nije važno poručuje manje od 20 posto ispitanika. Dio ih poručuje da je važno, ali ne pretjerano, a više od 46 posto građana drži osiguravanje slobode okupljanja prije izbora prilično ili izrazito važnim faktorom.

Elektroničko ili dopisno glasanje

I na kraju – da se već na ovim izborima omogući elektroničko i dopisno glasanje u svim izbornim jedinicama uključujući i dijasporu stajalište je gotovo 30 posto ispitanika.

Tu opciju, ali bez dijaspore podupire gotovo dvostruko manje ispitanika. Malo je onih koji žele tu opciju omogućiti samo dijaspori, a najviše je onih koji se elektroničkom i dopisnom glasanju protive – gotovo 38 posto ispitanika.

Pritom najviše je protivnika među SDP-ovim biračima – više od 50 posto, a najviše zagovornika među HDZ-ovim biračima, više od polovine.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 5. do 8. svibnja 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close