DogađanjaVijesti

Kaćunko pita o obnovi crkava:”Je li praksa da većina dobije manjinu, a manjina većinu!?”

Ministarstvo kulture RH još jednom diže buru. Naime, don Anđelko Kaćunko na svom Facebook profilu reagirao je na rezultate po kojima je nakon detaljnije analiza primjetio da u Ličko-senjskoj županiji pravoslavne crkve za obnovu u 2016. dobivaju 980 000 kuna, dok katoličke župe dobivaju 890 000 kuna. Otvoreno pismo koje je don Anđelko Kaćunko, župnik u Kompolju, uputio Ministarstvu kulture, prenosimo u cijelosti.

jel moguće

Poštovano Ministarstvo kulture RH!
Budući da ni ove godine moja župa Kompolje – već treću godinu zaredom! – (još) nije dobila ni jednu “kukurikunu” za nastavak započete obnove naše župne crkve – koja je jedina imala “peh” da u Domovinskom ratu nije pogođena ‘antidomovinskom’ granatom pa nije ni ušla u ‘serijsku obnovu’ “ratom stradalih objekata”, koju je (obnovu) Konzervatorski odjel u Gospiću (barem nominalno!) svesrdno podržavao – obraćam Ti se ovim otvorenim pismom kao osobi, s molbom da mi razjasniš neke moje dvojbe.

Naime, malo sam – po svojem matematičko-analitičkom znanju i iskustvu sigurno preslabo i površno! – usporedio iznose odobrenih sredstava za nepokretna kulturna dobra prema zahtjevima koje su Ti uputile KATOLIČKE i PRAVOSLAVNE ustanove u našoj Županiji. Kako je čak i laiku lako uočljiv nevjerojatan ne(s)razmjer između količine novca dodijeljenog pojedinim ustanovama i logičnih parametara za rasporedbu tih sredstava, želio bih od Tebe, dakle “iz prve ruke” dobiti obrazloženje po kojem kriteriju imaju prednost za obnovu one CRKVE u kojima se okuplja mali broj ljudi ili nitko pred onima u koje vjernici kršćani dolaze i svakodnevno!

Napominjem – javno, jasno i glasno, da najiskrenije, i kao kršćanin i kao građanin, podržavam obnovu svih pravoslavnih hramova ter ističem kako bih jako volio da su za svako bogoslužje sve naše kršćanske crkve i svi hramovi puni iskrenih molitelja i slavitelja Boga, Isusa Krista. Zato s posebnom radošću pratim i obnovu crkve Velikomučenika Georgija (koji je i suzaštitnik moje župe u Kompolju – to je Sv. Juraj mučenik, svetac iz 4. st.) pa sam zato i na njegov blagdan (po Julijanskom kalendaru) bio na bogoslužju u tome hramu!

Ali čak i ako te bogomolje nemaju svojih vjernika smatram da ih treba obnoviti jer one su spomenici kulture, tj. “obraz” (našega) naroda – dakle i “obraz” Ministarstva kulture. To sam istaknuo kako netko ne bi pomislio da sam ‘pravoslavofobno’ orijentiran! No to nikako ne mogu niti želim biti, ali sam doista, neću reći ogorčen, nego više žalostan što je – barem kad je riječ o dodjeli sredstava crkvama u našem Otočkom dekanatu – očekivani kriterij totalno poremećen (premda je činjenica da pravoslavni hramovi desetljećima nisu održavani ni obnavljani, ali nisu za to odgovorne katoličke župe niti građani katolici koji uplaćuju u proračun iz kojega se neravnomjerno koriste sredstva…). Brojke u priloženim tablicama sve “govore”!

Zato bih volio, ponavljam, a to je zapravo i moja molba, čuti i vidjeti Tvoje makar kratko očitovanje odnosno pojašnjenje ovoga fenomena… ter je li takva praksa – da većina dobije manjinu, a manjina većinu! – također u ostalim zemljama EU u kojima žive pripadnici različitih vjerskih zajednica i denominacija…

Unaprijed Ti zahvaljujem ter pozdravljam Tebe i sve Tvoje suradnike i svima vam želim Božji blagoslov!

Don Anđelko Kaćunko
župnik Kompolja
(17. lipnja 2016.)

 

Izvor / Foto: Don Kaćunko Facebook

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close