DogađanjaVijesti

Josipa Lisac: Tradicionalni koncert posvećen Karlu u Domu sportova

Pozornica je meni sveto mjesto’, rekla je nedavno Josipa Lisac o svome tretmanu scene. Potvrdama svjedočimo iz koncerta u koncert. A kada dođe na red njezin tradicionalni zagrebački ‘Koncert posvećen Karlu Metikošu’ sve dobiva dodatnu, posebnu dimenziju. Kako to izgleda kad su ‘dva života spojena u djelima’ moći ćemo osjetiti 5. prosinca u Maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu.


Ove ćemo se godine na koncertu, osim presjeka Josipine gotovo pola stoljeća duge karijere, posebno prisjetiti 40. obljetnice naše prve rock opere ‘Gubec Beg’, autorskog trojca Krajač – Metikoš – Prohaska. Stotine izvedbi ovog kazališno-scenskog spektakla, praizvedenog 5. ožujka 1975. godine u režiji Vlade Štefančića, osim milijunske publike diljem bivše Jugoslavije, ovacijama su ispratili i gledatelji u inozemstvu.

Danas, kako je primijetio glazbeni kritičar Ante Perković, s luksuzom naknadne pameti, postaje jasno da bi Metikoševa ‘Ave Maria’ blistala i da se pojavila u ‘Kosi’, ‘Tommyju’ ili Webberovim operama. ‘Gubec-Beg’ je od avanture, puta u nepoznato, postao klasik nastavljajući čvrstu liniju Metikoševe karijere: uvijek prvi, uvijek ispred, neuhvatljiv estetskim ograničenjima i predrasudama okoline.

A tijekom prethodne 23 godine održavanja ‘Koncert posvećen Karlu Metikošu’ prošao je kroz zagrebačke teatarske i koncertne dvorane te klupske prostore. Ove godine štovatelji Josipe i Karla iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, na 24. koncert u nizu prvi put dolaze u Dom sportova gdje ih, posebno za tu priliku, očekuju isključivo sjedeća mjesta na tribinama i u parteru.

Josipu Lisac prati bend u prokušanom sastavu: Gojko Tomljanović, Davor Črnigoj, Josip Grah, Borna Šercar i Davor Doležal. Vrata Male dvorane Doma sportova u subotu, 5. prosinca, otvaraju se u 19.30 sati, a Josipa i njezin bend na sceni će se pojaviti točno u 20.30.

Nakon Doma sportova, Josipa Lisac putuje u Švedsku gdje će održati dva koncerta; 11. prosinca u Göteborgu i 12. prosinca u Malmöu.


 

Tekst: fama.com.hr
Foto: Wikimedia Commons

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close