DogađanjaVijesti

Josip Jović – 24. obljetnica na Plitvičkim jezerima

Josip Jović, hrvatski redarstvenik, poginuo je 31. ožujka 1991. Uskrs 1991. od tada je poznat kao Krvavi Uskrs. Danas je, na Plitvičkim jezerima, održana 24. obljetnica njegove smrti.


Nazočni su bili predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, general Josip Lucić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, načelnik općine Plitvička Jezera Boris Luketić, branitelj Đuro Glogoški, obitelj Josipa Jovića, pripadnici policije, vojske, branitelji i brojni drugi. Molitvu je predvodio mons. Juraj Jezerinac.

Na spomenik Josipa Jovića, položeni su vijenci i svijeće te su se uz govore i molitvu svi prisjetili tužnog događaja koji je obilježio početak Domovinskog rata.

Spomenik Josipa Jovića (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)
Spomenik Josipa Jovića (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)

Ravnatelj policije, Vlado Dominić, izjavio je kako je hrvatska vojska bila odlučna obraniti domove od razaranja jer je bila hrabra i vjerovala je u sebe. Pogotovo kada u početku vojnici nisu imali drugog oružja osim srca. Naglasio je kako je vojsku vodila ljubav prema domovini i slobodi te da Josip Jović, kao naš brat, nikada neće biti zaboravljen.

Potpredsjednik vlade, Ranko Ostojić, uputio je svoj govor Mariji Jović, majci poginulog Josipa. Rekao je kako je odgojila junaka kojeg Hrvatska nikad neće zaboraviti. Izjavio je da je ponosan na ulogu policije u ratu i naglasio bol majki koje još uvijek nisu pronašle svoju djecu te kako posao nije završen dok se ne pronađe zadnji nestali. Poziva na zajedništvo jer smatra da nam je to potrebno za sretniju budućnost.

Potpredsjednik vlade Ranko Ostojić (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)
Potpredsjednik vlade Ranko Ostojić (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zahvalila je svima koji su se žrtvovali za domovinu. Rekla je da se prisjećanjem Josipa Jovića prisjećamo svih koji su se hrabro borili za demokratku državu. Spomenula je posthumano odlikovanje Josipa Jovića redom Nikole Šubića Zrinskog. Odličje je uručila njegovoj majci I naglasila da je čast stisnuti joj ruku i zahvaliti joj. Također poziva na zajedništvo jer nas to održava i donosi pobjedu.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i obitelj Josipa Jovića (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i obitelj Josipa Jovića (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)

Josip Jović imao je samo 22 godine kad je poginuo. Prema podatcima iz Knjige “Policija u Domovinskom ratu 1990.-1991.” u izdanju MUP-a RH, 25. ožujka 1991. održan je miting na Plitvičkim jezerima. Zahtjevi pobunjenika nalagali su da Nacionalni park ostane u sklopu SAO Krajine. Dan kasnije, donesena je nezakonita odluka o smjeni rukovodstva NP Plitvička jezera nakon čega su Srbi počeli protjerivati radnike. Iz Knina je stiglo pedesetak policajaca pod vodstvom Milana Martića kako bi spriječili štrajk radnika. Nasilno se ušlo u Upravu nacionalnog parka, bačen je eksploziv na privatnu kuću, dignute su zastave SAO Krajine i Jugoslavije na Koranskom mostu. Tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, donio je odluku koja je nalagala da Antiteroristička jedinica “Lučko” zauzme Koranski most kako bi hrvatske snage mogle ući u Plitvice. Dan poslije, Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH “Raktije” uključila se u akciju s ciljem spajanja područja od Koranskog mosta do hotela “Jezero”. U jutarnjim satima 31. ožujka, napadnuta je kolona hrvatskih vozila. Akcija je rezultirala uhićivanjem 29 ekstremista, među kojima su bili Goran Hadžić i Borivoje Savić. Nažalost, u tom sukobu poginuo je Josip Jović.

Načelnik općine Plitvička Jezera Boris Luketić (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)
Načelnik općine Plitvička Jezera Boris Luketić (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)
josip jović
Branitelj Đuro Glogoški (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)
josip jović
Branitelji (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)
Pripadnici policije i branitelji (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)
Pripadnici policije i branitelji (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)
josip jović
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko (foto: Tamara Hodak/likaclubbing.eu)

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close