Vijesti

Jesu li umjetna božićna drvca štetna za zdravlje?

Na kupnju umjetnih božićnih drvaca ljudi se odlučuju iz brojnih razloga, poput alergije na pelud stabala, jednostavnijeg održavanja i čišćenja, višekratne upotrebe i uštede novca, no različita su mišljenja stručnjaka o tomu je li ‘zdravije’ u kuću donijeti pravo ili umjetno stablo, piše Independent.


Jedni podsjećaju da su umjetne jelke napravljene u potpunosti od sintetičke plastike – polivinil klorida (PVC) te tvrde da on nije opasan ni štetan po ljudsko zdravlje.

No dr. Glenn Harnett, ravnatelj lanca klinika American Family Care upozorava da je PVC smjesa otporna na vatru, u kojoj se ponekad nalaze i metali poput olova, kositra i barijuma. Podsjeća da je istraživanjem iz 2004. u umjetnim jelkama pronađena određena količina olova.
“PVC otpušta hlapljive organske spojeve, a oni mogu iziritirati sluznicu očiju, sluznicu nosa i pluća”, kaže dr. Harnett.

U nekim slučajevima PVC sadrži i ftalate, hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. EU je zbog štetnosti zabranio njihovo korištenje u dječjim igračkama jer mogu poremetiti hormonalnu ravnotežu u organizmu, kaže dr. Bruce Lanphear, profesor zdravstvenih znanosti na Sveučilištu Simon Frase te upozorava da je vrlo teško precizno saznati od čega je neko božićno drvce uistinu napravljeno. Podsjeća da ima puno različitih tipova ftalata među kojima neki oponašaju djelovanje ženskoga hormona estrogena.

“Tri četvrtine kemijskih spojeva pronađenih u raznim predmetima koje svakodnevno koristimo nije dostatno testirano kada je riječ o njihovu štetnom utjecaju na reproduktivne organe ili utjecaj na razvoj mozga i kognitivno bihejvioralne sposobnosti kod djece, no pretpostavlja se da su sigurni”, kaže dr. Lanphear dodajući da je vrlo teško sa stopostotnom sigurnošću ustanoviti kolika je stvarna opasnost od štetnog djelovanja potencijalnih kemikalija iz božićnog drvca pokraj kojega provedemo oko šest sati dnevno, mjesec dana u godini u razdoblju od oko deset godina.

No upozorava na štetnost brojnih drugih predmeta koje posjedujemo u kućanstvu a sadrže ftalate, čak i u prihvatljivim količinama te slične štetne kemijske spojeve koji mogu loše utjecati na plodnost i smanjiti količinu testosterona u krvi.

Dr. Harnett pak u šali kaže da ne želi biti Grinch te da postoje načini koji nas mogu zaštititi od štetnih utjecaja navedenih kemijskih spojeva potencijalno sadržanih u božićnim drvcima načinjenih od PVC-a. Ističe da proizvodi od sintetičke plastike, uključujući i božićna drvca, ispuštaju puno manje štetnih kemikalija nakon što ih se neko vrijeme ostavi van, na svježem zraku. “Što se dulje vaša umjetna jelka prouzračuje izvan doma na svježem zraku, to bolje”, poručuje Harnett te savjetuje kupnju božićnih drvaca bez PVC-a, napravljenih od polietilena (PE), termoplastičnog materijala od kojega se najčešće pravi plastična ambalaža.


 

Tekst: n1info.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close