Vijesti

Jesu li kontracepcijske tablete opasne?

Velik se broj žena za kontracepciju okreće piluli – jer je siguran, jednostavan i provjeren način sprječavanja neželjene trudnoće. No, koliko su zapravo sigurne?


Kontracepcijska pilula danas je provjeren izbor kod sprječavanja neželjene trudnoće za žene kojima ne prijeti rizik od krvnih ugrušaka. No, u posljednjih tjedan dana upravo je pilula ta koja nosi odgovornost za moždani udar 26-godišnje i smrt 21-godišnje djevojke. Naime, budući da čak 4 od 5 žena u Sjedinjenim Američkim Državama uzima pilulu, prema informacijama američke Vlade, vijest je da razina straha 11 – na 1-10 skali od „bez brige“ do „zastrašujuće“.

Povrh svega, najnovije istraživanje potvrdilo je da su korisnici pilule u oko tri puta većoj opasnosti od krvnih ugrušaka koji mogu prouzrokovati moždani udar ili čak smrt.

Istraživanje je također pokazalo da novije verzije kontracepcijskih pilula sadrže tvari kojima je vjerojatnost za ugrušavanje krvi čak 1,8 puta veća. Novi sastojci uključuju drospirenon (nalazi se u Yaz, Yasmin, Angeliq i dr.), dezogestrela (nalazi se u orto- CEPT, Desogen, i dr.), a gestoden i Cyproteron. Starjie, ali sigurne marke su one s levonorgestrelom (kao Seasonale, Mirena, i dr.) i noretindronom (kao Loestrin, Pirmella i dr.).

Zašto pilula neke ljude dovodi u opasnost?
Oralni kontraceptivi odavno su povezani s krvnim ugrušcima jer sadrže hormone koji povećavaju vjerojatnost da će se krv zgrušati.

U većini slučajeva, krvni ugrušak odmah će se otopiti i nema nikakvog razloga za brigu. S druge strane, u najgorim slučajevima (a uglavnom je riječ o ljudima čija je krv već sklonija zgrušavanju), ugrušci mogu u potpunosti blokirati krvne žile ili protok krvi u arterije. To sprječava pumpanje krvi u srce, mozak, pluća i može rezultirati srčanim ili moždanim udarom, odnosno plućnom embolijom koja bi mogla dovesti do paralize ili smrti.

Koliki je zapravo rizik?
Osim sprječavanja trudnoće, pilula ima i druge zaštitne osobine – osobe koje pilulu koriste duže vrijeme (od deset godina i više) imaju 50 posto manju vjerojatnost od dobivanja raka jajnika ili maternice. S druge strane, druga istraživanja tvrde kako im je, zato, povećan rizik od dobivanja raka dojke, raka grlića maternice i tumora jetre.

Što se tiče samog grušanja krvi, žene koje uzimaju pilule u nešto su većoj opasnosti od onih koji ih ne uzimaju, ali je veća vjerojatnost da ćete umrijeti od grušanja krvi tijekom trudnoće nego tijekom uzimanja pilula. Doduše, od toga je, opet, veća vjerojatnost da ćete poginuti u prometnoj nesreći.

Uz to, što dulje uzimate pilule, rizik za komplikacijama je veći. No, liječnici kažu kako zbog toga ne biste smjeli zaustaviti uzimanje kontracepcije – ako ste na piluli i zbog toga se osjećate odlično, onda ju nastavite uzimati.

Što pilulu za vas čini opasnijom?
Brinete li o rizicima kontracepcijske pilule, a prepoznajete li se u jednom ili više navedenih točaka, možda biste s liječnikom ipak trebali razgovarati o alternativnim metodama kontracepcije – poput spirale ili dijafragme:

Problem zgrušavanja javljao se u obiteljskoj povijesti ili ste ga sami već iskusili.
Pretili ste.
Stariji ste od 35.
Općenito niste aktivni.
Nedavno ste se ozlijedili.
Pušač ste.
Imali ste/imat ćete operaciju.
Patite od kronične migrene.

Kako se možete zaštiti dok ste na piluli?
Ako ste dobar kandidat za uzimanje kontracepcijske pilule (ili ju već uzimate), nemojte dopustiti da vas istraživanja, poput ovih, zabrinjavaju ili plaše.

Dok ih pijete, postoji niz stvari koje možete činiti ne biste li spriječili mogući rizik od zgrušavanja krvi. Prvi i najvažniji je – pijte vodu. Ona sprječava grušanje krvi. Uz to, budite aktivni i pokušajte hodati u što većoj mjeri (pogotovo onda kad siđete s duge vožnje ili leta).
Naposljetku, ako vam se, nakon uzimanja pilule, nešto ne čini kako treba (primjerice, osjećate učestalu glavobolju, oticanje zglobova, trnce ili opću neugodu), ODMAH nazovite svoga liječnika ne biste li dogovorili pregled i poduzeli potrebne mjere.


 

Tekst: cosmopolita.hr 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close