Vijesti

Jesu li dlačice zaista jače i tamnije nakon brijanja?

 mladići, oduševljeni prvim brijanjem kojeg doživljavaju kao ulaznicu u svijet odraslih. Isto slušaju i djevojke, ukoliko često uklanjaju dlačice na nogama.


Nebrojeno su puta liječnici i dermatolozi proučavali što se zapravo događa s dlačicama nakon brijanja – prvi put još davne 1928 godine. Doslovno svi rezultati ukazuju kako je gore spomenuta “činjenica” običan mit: brzina rasta dlačica nema nikakve veze s njihovim uklanjanjem.

No zašto je onda ovaj mit još uvijek općeprihvaćen? Jedan od razloga vjerojatno se tiče samih dlačica: najdeblje su pri dnu i stanjuju se kako se krećemo prema vrhu. Kad ih obrijemo, uklanjamo tanki, lagani dio. Ostane donji, debeli dio dlake koji se ističe tamnom bojom i oštar je na dodir.

Drugi je razlog pubertet. Dlačice su u početku nježnije i mekše, osobito na muškoj bradi. Vremenom zaista postaju jače, no to isključivo ovisi o fluktuacijama hormona i smiruje se zajedno s prolaskom puberteta. Već u ranim dvadesetim godinama jačina i gustoća dlačica definirana je za cijeli život.

Nadalje, tvrdnja kako nakon tretmana voskom dlačice rastu rjeđe i tanje također ne drži vodu. Vosak samo dublje zahvaća dlačice, zbog čega im je potrebno više vremena da ponovno izrastu – nikakve druge razlike nema.

Ukoliko i dalje niste uvjereni da je riječ o mitu, razmislite o sljedećem: muškarci i žene i po nekoliko puta tjedno briju bradu, odnosno noge. Kada bi im dlačice zbog toga zaista bile jače i tamnije, ubrzo bi bili dlakavi kao gorile.


Izvor: znanost.geek.hr
Foto: menshealth.co.uk

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close