DogađanjaKontinentTurizam

JESEN U LICI 2021. Poznat je program najveće ličke manifestacije, pogledajte što možete posjetiti od događanja

23. IZLOŽBA TRADICIJSKIH PROIZVODA

Prvog vikenda u mjesecu listopadu ne propustite najveću ličku manifestaciju koja će se održati u svom 23. izdanju. Provjerili smo program događanja i donosimo najvažnija.


U srcu Gospića, na Trgu Stjepana Radića, od 1. do 3. listopada 2021. godine održat će se dvadeset i treća po redu  “Jesen u Lici”. Pokrenuta još davne 1999. godine, ova tradicijska izložba s vremenom je prerasla u najznačajniju gospodarsku, kulturnu i etno manifestaciju na području Ličko-senjske županije.

I ove godine građanima Gospića i njihovim gostima iz cijele Hrvatske i inozemstva predstavit će se mala poljoprivredna gospodarstva, mali poduzetnici te brojne škole, zadruge, udruge i javne ustanove iz županije i šire, a koje proizvode različite prehrambene, uporabne i ukrasne predmete te na taj način čuvaju tradiciju kraja iz kojeg dolaze.

Tijekom tri dana manifestacije posjetitelji će imati prigodu čuti izvornu narodnu pjesmu u nastupima brojnih KUD-ova, uživati u bogatstvu okusa i mirisa ličke kuhinje te iz prve ruke vidjeti kako izgleda pečenja pekmeza od šljiva, izrada uporabnih proizvoda od gline, tokarenje, kovanje metala i izrada suvenira od drveta.

Petak, 1. listopada

Izložba započinje u petak 1. listopada u 10 sati nastupom Puhačkog orkestra Grada Gospića i mažoretkinja Grada Gospića, nakon čega će domaćini svečano otvoriti manifestaciju.

U 12.30 sati na rasporedu je svečano otvorenje Razvojnog centra Ličko-senjske županije, dok će u 13.00 sati uslijediti revija konjskih zaprega užim centrom grada Gospića u organizaciji Konjogojske udruge Dorat – Gospić.

Za dobru atmosferu prvog dana pobrinut će se TS Patrioti, Folklorna skupina „Degenija“ i HKUD Lika iz Ličkog Osika.

Subota, 2. listopada

Drugi dan manifestacije započinje otvorenjem 11. Izložbe Ličke pramenke i 2. Državne izložbe buša u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Udruge uzgajivača ovaca Lika – Gospić i  Udruge uzgajivača buše.

U isto vrijeme bit će otvorena i 1. Izložba konja hrvatski hladnokrvnjak Ličko-senjske županije koju organiziraju Udruga uzgajivača konja Sokol iz Otočca u suradnji s Konjogojskom udrugom „Dorat“ Gospić te Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

U 10.30 sati uslijedit će demonstracija pečenja pekmeza od šljiva u organizaciji Udruge žena NIT iz Korenice, dok će gotovi pekmez biti podijeljen posjetiteljima u poslijepodnevnim satima.

Točno u podne bit će predstavljeni rezultati 19. ocjenjivanja meda, 15. ocjenjivanja sira te 13. ocjenjivanja rakije, dok će u 13.00 sati biti proglašena najbolje ocijenjena grla.

U 15.00 sati na rasporedu je otvorenje 5. Srednjoeuropskog poduzetničkog foruma-CEEF2021 u KIC-u Gospić, nakon čega slijedi promocija monografije “Intelektualni kapital – 30 godina teorije i prakse u svijetu i Hrvatskoj”.

U 16.30 sati na Trgu Stjepana Radića započinje svečana dodjela priznanja najuspješnijim izlagačima na izložbi Jesen u Lici 2020. i nagrada gospićke Turističke zajednice “Zeleni cvijet”, nakon čega će uslijediti modna revija Etno butika “Mara“.

Tijekom cijelog dana program će biti ispunjen nastupima ličkih KUD-ova i folklornih ansambala: FA dr. Ante Starčević Gospić, Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD-a „Eugen Kumičić – Križišće, Hrvatskog gajdaškog orkestra, HKUD-a Korenica, Zavičajnog društva Sinac – Zagreb, KUD-a „Sloga“ Satnica Đakovačka, KUD-a „Lipa“ Sinac i KUD – a Ljeskovac, Vinkovci. 

Nedjelja, 3. listopada

I zadnjeg dana Jeseni u Lici, u nedjelju 3. listopada, očekuje nas bogati kulturno-umjetnički program uz nastupe Tamburaškog sastava „Velebit“, KUD-a „Jelsa“ i Pododbora SKD „Prosvjeta“ Udbina. U 15.30 sati na rasporedu je dodjela priznanja izlagačima.

Jesen u Lici organiziraju Ličko – senjska županija i JU razvojna agencija Ličko-senjske županije “Lira” u suradnji s Gradom Gospićem.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo turizma i sporta. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Sve informacije o ovom poznatom ličkom događanju pronađite na novoj web stranici Jeseni u Lici www.jesenulici.hr, te na Facebook stranici Jesen u Lici kao i Instagram profilu jesenulici.

Manifestacija će se održati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama te su svi izlagači i posjetitelji pozvani da ih se pridržavaju.

 

 

Foto: www.jesenulici.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close