Grad ZagrebScena

Jelačićev trg prije Jelačića

Jelačić plac nije uvijek bio glavni gradski trg. Prošlo je mnogo godina od prolaska žednog bana, koji je doviknuo lijepoj Mandi da mu zagrabi vode, do stvaranja modernog trga glavnoga grada.


Trg bana Josipa Jelačića nalazi se podno Kaptola i Gradeca – dvaju naselja od kojih je nastao Zagreb, dakle, u podgrađu. Na njemu se odavno nalazio izvor Manduševac. Znamo da je u njegovoj blizini u srednjem vijeku bilo kupalište, a sjevernom stranom tekao je potok Medveščak. Na mjestu trga bili su vrtovi lokalnih kmetova.

Zbog potrebe za sajmišnim mjestom u podgrađu, godine 1641. donesena je odluka da se maknu vrtovi i uredi trg sa svrhom održavanja sajmova. U 17. stoljeću počinju nicati prve kuće. Na području koje danas nazivamo Donjim gradom od sredine 18.st. brzo se povećava broj stanovnika, a intenzivira se i gradnja. Polako se formira glavni trg sa sajmom kao poveznica Gornjeg i Donjeg grada.

Nekadašnji trgovci morali su plaćati carinu ako su na tom trgu htjeli prodavati svoju robu. Točnije, morali su dati tridesetinu. Na mađarskom jeziku trideset se kaže harminc i tako je prvotni naziv glavnog zagrebačkog trga bio Harmica. Danas postoji još samo prolaz Harmica koji spaja Jelačić plac i Dolac. Prvi je put trg preimenovan 1848. u čast bana Josipa Jelačića. Neobično je to što je ban Jelačić u to vrijeme još bio živ. Samo dvije godine kasnije Gradec, Kaptol i okolna naselja pravno se ujedinjuju u jedinstveni grad Zagreb.


Tekst: povijest.hr
Foto: hr.wikipedia.org

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close