Događanja

Jednoglasna preporuka Ministarstva zdravlja: Medicinsku marihuanu legalizirati u Hrvatskoj

Stav je da, po uzoru na druge zemlje Europske unije, kanabis treba staviti u skupine droga čija je prodaja uz liječnički recept dopuštena pojedincima. Time bi se i cijena pripravaka od marihuane na tržištu snizila

 

ZAGREB  » Povjerenstvo Ministarstva zdravlja za analizu i preporuku primjene indijske konoplje/kanabionoida u medicinske svrhe jednoglasno je preporučilo promjenu zakonske regulative kako bi se omogućila primjena medicinske marihuane u Hrvatskoj. Predlaže se dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i izmještanje kanabisa iz prve skupine droga prema konvenciji iz 1971. godine, čime bi se omogućilo izdavanje medicinske marihuane na recept.

»Imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje, te činjenicu da bolesnici u Hrvatskoj kupuju kanabis na crnom tržištu, nužno je regulirati njegov uzgoj, preradu, promet i propisivanje u medicinske svrhe. Važeći zakon to ne dopušta, što je dovelo do neodržive situacije da teški bolesnici završavaju na sudu pod prijetnjom zatvorskih kazni«, kaže se u zaključku koji je Vargino povjerenstvo donijelo na prvoj sjednici.

Mak može

Osim promjene zakonodavstva, traži se i uvođenje efikasnih mehanizama kontrole kojima bi se spriječila svaka moguća zlouporaba, te napominje kako previsoka cijena medicinskog kanabisa također može učiniti lijek nedostupnim pacijentima.

U prilog takvom zaključku, članovi povjerenstva navode da prema evidenciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga 12 zemalja Europske unije dopušta upotrebu kanabisa u medicinske svrhe To su Češka, Finska, Rumunjska, Italija, Španjolska, Nizozemska, Francuska, Austrija, Portugal, Njemačka, Velika Britanija i Slovenija. Pozivaju se i na preambulu Konvencije UN-a o psihotropnim tvarima iz 1971. gdje se izričito dopušta uporaba droga u medicinske svrhe, te propisuje da ona ne smije biti bezrazložno ograničena. Hrvatski Zakon o suzbijanju zlouporabe droga općenito dopušta uporabu droge u medicinske svrhe, ali ne regulira uporabu kanabisa, pa se njegova primjena smatra zlouporabom. Istodobno, tim je zakonom u Hrvatskoj dozvoljen uzgoj, prerada i promet opijumskim makom u medicinske svrhe, pa bi na isti način, smatraju u Povjerenstvu, trebalo regulirati i kanabis.

– Smiješno je da u Hrvatskoj možete uzgajati opijumski mak, a ne možete marihuanu. Zaštita opijumskog maka potječe još iz doba Jugoslavije, zahvaljujući čemu je Alkaloid postao jedan od najvećih izvoznika. Možda i u Hrvatskoj netko postane veliki izvoznik konoplje, kaže Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva.

Biljni lijek

Preporuka je da se ista pravila igre utvrde i za druge biljke za koje se pokaže da imaju ljekovito djelovanje, a nalaze se na Popisu droga. Na tom je popisu kanabis danas u skupini I, koja dozvoljava »korištenje droge u veoma ograničene medicinske svrhe« što iznimno komplicira i poskupljuje kontrolu prometa droge, a liječenje čini dostupnim tek u eksperimentalne svrhe, kao što je slučaj s LSD-om za liječenje depresije.

Povjerenstvo smatra da po uzoru na druge EU zemlje, kanabis treba staviti u skupinu II ili III, jer je za te skupine droga dopuštena prodaja pojedincima uz liječnički recept. Time bi se i cijena pripravaka od marihuane na tržištu bitno snizila. Na idućoj će sjednici krajem veljače povjerenstvo raspravljati o marihuani kao biljnom lijeku i magistralnom pripravku.
– To ne znači da će korisnici medicinske marihuane moći konoplju saditi doma, ali postoji mogućnost kako legalizirati uzgoj marihuane. To će moći samo onaj tko zadovolji stroge propise zadane pravilnicima i zakonima, kaže Brborović.


Tri legalna pripravka

Prema evidenciji Varginog povjerenstva, na inozemnom tržištu dostupna su tri legalna pripravka medicinske marihuane – Cesamet i Marinol odobreni za primjenu u SAD-u i Sativex koji ima odobrenje u EU državama, Kanadi i Švicarskoj. Cijena ovog pripravka se kreće od 500 do 650 eura za tri bočice od 10 ml, što bi u prosjeku iznosilo oko 3.100 kuna. Ovi bi se lijekovi, kažu u povjerenstvu, mogli vrlo brzo dovesti u Hrvatsku ako to bude u interesu farmaceutima. Zahtjev za odobrenjem nekog lijeka, naime, podnose farmaceutske tvrtke zainteresirane za njegov plasman na hrvatsko tržište.


 

Tekst: novilist.hr

Foto: acutalite.lameuse.be

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close