Jedan od pet filmova godine : “Djeca tranzicije” krenula u domaća kina

Iva Biondić

Zagreb – Dokumentarni film djeca tranzicije Matije Vukšića krenuo je od jučer u redovnu distribuciju u zagrebačkom kinu Europa, a nakon toga i u ostalim nezavisnim hrvatskim kinima – u Splitu (Kinoteka Zlatna vrata), Čakovcu (Centar za kulturu Čakovec), Kutini (POU Kutina), Rijeci (Art-kino Croatia) i Pazinu (POU Pazin).

Ovaj film je kritičar Jutarnjeg lista Jurica Pavičić uvrstio među pet najboljih prošlogodišnjih filmova iz Hrvatske i regije, te napisao: “‘Djeca tranzicije’ prava su kibla sramote sručena na glavu ovog društva, film jezive dijagnoze, koji bi trebao ući u svaki razred, u svaku školsku zbornicu i u svaki dom, da ljudi kojima to još nije jasno shvate dokle smo došli.”

Film prati sudbine četvero maloljetnika – Davida, Natalije, Lane i Marte – koji odrastaju danas u Hrvatskoj, istovremeno propitujući kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost.

 Film je premijerno prikazan prošle godine na Motovun Film Festivalu, a bio je uvršten i u natjecateljski program Sarajevo Film Festivala.

Raspored prikazivanja

Zagreb – Kino Europa, 8. – 13. siječnja Split – Kinoteka Zlatna vrata, 14., 15., 17. i 20. siječnja Čakovec – Centar za kulturu Čakovec, 22. siječnja Kutina – POU Kutina, 23. siječnja Rijeka – Art-kino Croatia, 30. siječnja Pazin – POU Pazin, 13. veljače

Foto: Jutarnji list
Tekst: Jutarnji list
Video: Vimeo

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u