Događanja

Je li moguće ispisati cijelu Wikipediju?

Neki ljudi to nazivaju gubljenje vremena, za druge je to “pjesnička gesta prema ispraznosti na skali velikih podataka”. Bilo kako bilo, jasno je da je tiskanje cijele Wikipedije jako teško.


Najnovijia osoba koja je ovo pokušala je Michael Mandiberg, interdisciplinarni umjetnik čija se izložba na temu – pod nazivom “From Aaaaa! to ZZZap!” – ovaj tjedan otvara u New Yorku u galeriji Denny.

Izložba zapravo i ne sadrži kompletno tiskanu Wikipediju. Umjesto toga, prema opisu galerije, ovo umjetničko djelo “skreće pozornost na veličinu sadržaja enciklopedije i nemogućnost pružanja Wikipedije kao materijalnog objekta u fiksnom obliku”.

Mandibergov pristup bio je da kodira softver koji će online enciklopediju “renderirati” u “komade veličine knjige” , a zatim je to postavio na samizdat platformu Lulu.com.

Obožavatelji će potom moći naručiti pojedinačne primjerke knjige za 80 dolara. Ovo zvuči relativno razumna cijena, ali to ne znači da kupujete cijeli set.

Prema procjeni Mandiberga, taj set bi u sebi imao 7,600 knjiga, a koštao bi čak 500.000 dolara. Ipak, to je ušteda od oko 100.000 dolara u odnosu na to kada bi posebnonaručivali svaki svezak te mega-enciklopedije.

Mandiberg je jasan; on neće isprintati svih 7.600 svezaka. “Ne trebamo vidjeti cijelu stvar kako bi razumjeli koliko je velika”, rekao je Mandiberg za New York Times.


 

Tekst: net.hr 

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close