Vijesti

Jaja, slanina i maslac ipak ne uzrokuju srčane bolesti

Više od četrdeset godina, od početka sedamdesetih, maslac, jaja, sir i školjke su na crnoj listi popisa hrane jer ih se smatra glavnim krivcima za zadebljanje arterija, srčane bolesti i moždani udar.


Poslije dugogodišnjih istraživanja, nova studija rađena u Americi, opovrgava ovu teoriju pa se jaja, školjke, slanina i jetrica, hrana s visokim kolesterolom, ne smatraju više hranom opasnom za zdravlje.

Sve veći broj stručnjaka raspravlja o tome da li postoji veza između između hrane bogate kolesterolom i masnoće u krvi.

Konačno se dogodila znakovita promjena stava prema tom problemu, američka vlada je blizu da prihvati savjet da izbaci kolesterol s liste loših namirnica.

Preokret nakon dugogodišnjeg proučavanja

Američki odjel za poljoprivredu koji svakih pet godina razmatra smjernice prehrane sukladno novim istraživanjima, nagovještava da će prihvatiti nova istraživanja koja potkapaju dosadašnju negativnu ocjenu kolesterola u prehrani na ljudsko zdravlje.

Očekuje se da više neće upozoravati ljude da izbjegavaju jaja, školjke, sir, maslac i drugu hranu koja sadrži kolesterol u visokim dozama.

Ovaj potpuni zaokret, baziran na dugogodišnjem proučavanju, napustit ce četrdeset godina staru teoriju o hrani sa koju smo trebali izbjegavati.

Najveća prijetnja je šećer

Liječnici mijenjaju upute o kolesterolu i zasićenim mastima i koncentriraju se na šećer kao najveću prijetnju zdravlju. Slična promjena naputaka očekuje se uskoro i u Evropi.

Liječnici u Britaniji, piše Daily Mail, smatraju da je bilo puno povezanih interesnih skupina koje su savjetovale ljude da ne jedu jaja, sir, crveno meso jer će začepiti njihove arterije. A zapravo postoji cijeli niz drugih za zdravlje rizičnih faktora, a mi smo bili opsjednuti kolesterolom. Smatraju da je potrebno konačno napustiti mit o povezanosti zasićenih masti i srčanih bolesti.

Kažu da je prehrambena industrija pridonijela tom stavu smanjujući zasićene masti i nadomještajući ih šećerom. A zapravo je šećer najveća prijetnja zdravoj prehrani.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close