Scena

Izložba Vlaste Delimar svrstana među deset najboljih u svijetu prošle godine

Retrospektiva izložba Vlaste Delimar “To sam ja” svrstana je na stranicama on-line magazina “Artischok” među deset najboljih svjetskih izložbi protekle godine, izvijestio je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, gdje je ta izložba bila postavljena prošle godine.
Miguel Lopez iz Lime, nezavisni kustos i istraživač umjetnosti, jedan od anketiranih za taj magazin, na svojoj je ljestvici deset najupečatljivijih izložbi prošle sezone retrospektivi Vlaste Delimar dodijelio drugo mjesto, stavivši je ispred 31. izdanja središnjeg južnoameričkog biennala suvremene umjetnosti u Sao Paulu, ističe se u obavijesti MSU-a.
Biennalu je dodijelio treće mjesto, a vodeće mjesto pripalo je monografskoj izložbi američkog slikara Kerryja Jamesa Marshalla, realiziranoj u muzeju suvremene umjetnosti M HKA u Antwerpenu.
 Lopez je ocijenio kako je riječ o iznimnoj retrospektivi umjetnice koja još uvijek nije dovoljno poznata, a čija se umjetnost “odvija na razmeđi pornografije, spolne teatralnosti, kritike religije i osnaživanja ženske seksualne autonomije uz visoku dozu iskrenosti i humora”.
Prva retrospektivna izložba Vlaste Delimar “To sam ja”, predstavila je trideset pet godina njezina rada, a tom prigodom Delimar je, od polovice svibnja protekle godine u živjela i radila u MSU sto dana.
Jedna od najvažnijih predstavnica “body arta” u Hrvatskoj, umjetnošću se bavi od kraja sedamdesetih, kada je post-konceptualistička scena u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji bila u punom intenzitetu. Svoj opus gradi pod utjecajem Grupe šestorice autora i umjetnika koji su se okupljali oko alternativnog radnog i izložbenog prostora Podroom, te kasnije galerije Proširenih medija.
Početkom novog stoljeća napravila je niz akcija s Milanom Božićem pod nazivom “Provesti noć”, a među njezinim najpoznatijim performansima je “Lady Godiva” iz 2001.

 

Foto: Hina
Tekst: Hina, Index

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close