Događanja

Izložba [email protected] , otvorenje u petak

Osmo izdanje Nagrade za hrvatsku suvremenu vizualnu umjetnost [email protected], koju zajednički dodjeljuju zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) i T-Hrvatski Telekom, ove godine, od petka 13. ožujka, donosi u tome muzeju presjek trenutnog stanja hrvatske suvremene umjetnosti kroz radove 34 umjetnika.


Oni se natječu za ukupno četiri nagrade, od koje su tri otkupne – u vrijednosti od 50 tisuća kuna za prvu nagradu, te 45 tisuća kuna za drugu i 40 tisuća kuna za treću – a otkupljeni radovi postaju dijelom zbirke T-HT@MSU. Dodjeljuje se i nagrada publike, koja dobitniku donosi deset tisuća kuna.

O projektu i nagradi govorila je na tiskovnoj konferenciji u srijedu u MSU-u ravnateljica tog muzeja i predsjednica stručnog povjerenstva Snježana Pintarić. Istaknula je kako je riječ o značajnoj manifestaciji koja već tradicionalno predstavlja relevantni presjek stanja hrvatske suvremene umjetnosti.

“Nagrada je ustanovljena 2007. s ciljem promocije najnovijih umjetničkih praksi na području vizualnih umjetnosti. Od tada do danas predstavili smo više od 200 umjetnica i umjetnika koji se izražavaju u najrazličitijim medijima i na najrazličitiji način oblikuju svoju umjetničku stvarnost”, kazala je Pintarić.

Na natječaj je ove godine prijavljeno više od 200 radova, od kojih je stručno povjerenstvo u kojemu su, uz Pintarić, i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač, multimedijski umjetnik iz Muenchena Peter Kogler, kustos Moderne galerije Ljubljana Igor Španjol te kustosica MSU-a Leila Topić, odabralo 31 rad.

Dodjeli tradicionalno prethodi izložba radova koji su prošli žiriranje za nagradu te troje pozvanih umjetnika – ove godine to su Lovro Artuković, Martina Kramer i Goran Škofić – a njezino će otvorenje u petak u MSU-u pratiti performans Nike Mihaljevića u NO galeriji MSU-a.

“Izložba odabranim radovima pokriva širok generacijski, medijski, izražajni i problemski spektar, a umjetnici su se ove godine bavili koliko sa svojim idejama, konceptima i pričama, tako i s likovnim jezikom, slikama, objektima i jezikom unutar samog područja vizualnosti”, napomenula je Pintarić. Posebno veseli činjenica da se uz brojne mlade umjetnike na natječaj javio i niz etabliranih imena, ali i studenata, dodala je.

Član Stručnog povjerenstva Igor Španjol istaknuo je kako su ove godine odabrana djela većim dijelom ostvarena u mediju fotografije, potom filma i videa, dok ih je manji broj ostvaren u mediju slike, crteža i skulpture.

“Njihov tematski i formalni spektar izrazito je širok, a svi se radovi uvjetno rečeno bave monumentalizacijom banalnog”, kazao je Španjol. “Izložba se temelji na kontrastima, na sučeljavanjima nepomirljivih tonova i poetika a dvije tematske odrednice koje se u njima cijelo vrijeme isprepliću su kulturalizacija prirode i kaos urbanog tkiva”, dodao je.

Na ovogodišnjoj izložbi predstavit će se čak deset fotografa – Tanja Deman, Igor Ilić, Davor Konjikušić, Ana Opalić, Neven Petrović, Marina Paulenka, Jasenko Rasol, Marko Vojnić, Borko Vukosav, te Ino Zeljak. Za četiri se nagrade natječu i autori slika i crteža Grgur Akrap, Sven Klobučar, Ivica Malčić, Katarina Ivanišin, te Janko Ivčić.

U mediju filma i videa na izložbi će biti predstavljeni umjetnici Ana Bilankov, Boris Cvjetanović, Matija Debeljuh, Željko Kipke, Sabina Mikelić, a uvrštene su i dvije video instalacije – Tanje Vujasinović pod nazivom “Neisporučeni neoni gospodina Lackovića” te “Šiljenje u kut” Predraga Pavića.

Od prostornih radova izložbom su obuhvaćene i instalacije umjetnika Aleksandra Garbina, Vesne Rohaček i Dore Đurkasac, Mirana Šabića i Marka Tadića. Željko Kipke predstavit će se filmom “Unyielding Look into the Future”, Jelena Lovrec s digitalnim fotografijama “Mein Kulturkampf”, a Igor Ruf s radom “Stol s brdima” i Mirna Pokorić s radom u kombiniranoj tehnici.

Na natječajnoj izložbi još će biti predstavljeni Nikola Vrljić i njegov “Autoportret” u mediju akrilna smola, Sabina Mikelić sa skupinom korijenja svezanih zajedno pod nazivom “Mula”, te Niko Mihaljević s performansom “Soft Temple II: Cruciverbia de Molli Templo II”.

Pozvani umjetnik Lovro Artuković predstavit će se s dva nova rada, “Ženski akt koji razmišlja” i “Drugi rad”; Martina Kramer natječe se s ambijentom “Penroseove zvijezde – 3/5” kroz koji tematizira svjetlost, a Goran Škofić predstavlja se s video instalacijama “Crno” i “Zamračenje”.

Kustosica izložbe i autorica likovnog postava Ivana Kancir istaknula je kako izložbu, koja je otvorena do 12. travnja prati i bogat popratni program radionica, obiteljskih subota, te pet razgovora s umjetnicima a pobjednici najtečaja bit će proglašeni u zadnjem tjednu trajanja izložbe.

V.d. direktorica odjela za korporativne komunikacije sponzora nagrade T-HT-a Antonija Jergović istaknula je kako je taj projekt za njih od velike važnosti jer utjelovljuje sve ključne ciljeve korporativne društvene odgovornosti.


 

Tekst: tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close