DogađanjaVijesti

Izložba koju ne smijete propustiti: uplovite u unikatan svijet stvaralaštva Alexa Knapića

U Zagrebu je otvorena izložba „Infinity“ višestruko nagrađivanog hrvatskog umjetnika Alexa Knapića, koju je moguće pogledati sve do 3. prosinca 2022. godine u Galeriji Dalia (Praška ulica 6, Zagreb).


Alex Knapić (link: https://www.instagram.com/alexknapic/) je dobro poznato ime u svijetu umjetnosti iza kojeg su brojne međunarodne i domaće izložbe, među kojima se izdvaja izlaganje u New Yorku (Pier/Manhattan), Londonu (Royal Opera Arcade Gallery), Firenzi (Palazzo Medici), Ravenni, Rimu, Poreču, Kastavu (Crkva Sv. Trojice), Rijeci i Zagrebu.

„Ova mi je izložba posebno važna; taj povratak Zagrebu u kojem sam studirao i gdje sam morao prekinuti studij u ratnim devedesetima. Godinama kasnije dolazio bih u Zagreb, no u meni je i dalje prevladavao osjećaj da mu se još nisam vratio, da sam samo zalupio vratima i otišao kao posljednji klošar. Na kraju svega ostaje posebno zadovoljstvo da sam se Zagrebu vratio znajući da nikad nisam ni otišao.“ – govori Alex.

Samostalna izložba „Infinity“ sadrži dvadeset radova – deset instalacija, sedam skulptura i tri akrila na platnu, a od ukupno 20 radova, 11 ih je prvi put predstavljeno upravo zagrebačkoj publici.

Rad „Infinity II“ privukao je veliku pozornost posjetitelja izložbe: istarski kamen, aluminij, venecijansko staklo, sivi i smeđi mramor konstruktivne su okosnice ovog rada koji nas tjera da pomno promatramo i pratimo tragove uokvirenih potoka, rijeka i malih, dragocjenih i jedinstvenih polja, koji zajedno stvaraju unikatnu i savršenu igru.

Da je važno pobijediti svoju zatvorenu i zamračenu ‘strašnu’ trećinu sebe i pustiti bolji, ljepši, šareniji dio sebe da okupa svijet, poručuje rad „Infinity colors“. Jednostavna tamna podloga i ‘teška’ gornja trećina površine djela postaje i jeste ishodište i izvor bojama: boje nastaju iz mraka, boje nastaju iz straha!

Skulpture serije „Cube“ u sebi kriju beskrajan niz popunjenih odjeljaka koje se prepoznaju kao individualiteti koji ostvaruju cjelinu, ali i još beskrajniji niz praznih ili ispražnjenih odjeljaka u kojima sami morate ostvariti ‘svoje’ cjeline, jer su praznina i njeni oblici su jednakovrijedan i jednako uzbudljiv dio ove dekompozicije.

U samom nazivu ciklusa „Infinity“ nazire se beskonačno savršenstvo (ne)spojivih formi, unikatno stvaralaštvo, dinamična i uzbudljiva igra dimenzioniranja prožeta pomno promišljenim detaljima.

Alex Knapić rođen je u Puli, a živi i radi u Poreču. Njegov fokus u poslovnom svijetu jest dizajn interijera, eksterijera i krajobraza, što sve prikazuje koristeći najnaprednije 3D tehnologije. U umjetničkom dijelu stvaralaštva, kreće se od mozaika, slikarstva, kreiranja umjetničkih instalacija te spaja tehnike mozaika i slikarstva, kako na platnu tako i kroz skulpture i kompozicije.

Iako kroz njegov opus dominira apstraktni koncept interpretacije svijeta, dominantni motiv i inspiracija su umjetnikove emocije pretočene u vizualnu formu koja vremenom poprima mjene, prateći evoluciju osjećaja svijeta. Od savršeno preciznih i tehnoloških radova u svijetu arhitekture, preko memorije vremena i prostora u svijetu mozaika, sve do platna koja dopuštaju kreaciju u trenutku, umjetnik nastavlja svoju evoluciju kroz eksperimentiranje u umjetničkim instalacijama u metalu, bronci i drvu, za koje se vjeruje da će i same doživjeti novu mjenu u nastojanju potrage za savršenim prikazom emocije.

Izložba „Infinity“ otvorena je do 3. prosinca 2022. godine, u Galeriji Dalia, Praška ulica 6 Zagreb. Ulaz je besplatan.

Alex Knapića na Instagramu: @alexknapic
https://www.instagram.com/alexknapic/

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Back to top button
Close