Lifestyle

Izbor najboljeg hrvatskog pršuta

U SUBOTU je u Sinju otvoren jubilarni 10. Nacionalni sajam pršuta, koji je okupio 56 proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja Hrvatske i susjedne BiH.

Sajam je svečano otvorio splitsko dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, poručivši kako cijela Hrvatska, a posebno Dalmacija ima velike potencijale u proizvodnji hrane.

“Naši proizvođači proizvedu 180 do 200 tisuća pršuta. Svu tu količinu apsorbiraju ugostiteljstvo i turizam”, rekao je Ževrnja.

Dodao je kako veliki potencijal županije vidi u otvaranju novih farmi za uzgoj svinja, novih objekata za preradu i sušenje pršuta, što će biti i put ka otvaranju novih radnih mjesta. Naglasio je kako županija ima 50 tak poticajnih mjera za proizvođače.

Analizirajući proteklih deset godina otkako se ovaj sajam ustalio u Sinju, njegova organizatorica Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj, rekla kako je namjera organizatora dati novu dimenziju dalmatinskoj deliciji – pršutu, a samim time pomoći svima koji se bave proizvodnjom pršuta i suhomesnatih proizvoda, u čemu su, kaže, i uspjeli.

Na sajmu su osim pršuta i suhomesnatih proizvoda izložene i druge delicije iz raznih dijelova Hrvatske.

U nedjelju će biti proglašenje najboljih proizvođača pršuta, koje će procijeniti posebno povjerenstvo, sastavljeno od članova Udruge senzornih analitičara, predstavnika Zavoda za javno zdravstvo, znanstvenika i stručnjaka s prehrambeno-tehnoloških fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Centra za kvalitetu HGK.

Tekst: index.hr
Foto: This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license. (author: Haydn Blackey from Cardiff, Wales, source: Njequdi Prust – Apparently Montenegrian Prust is the best – Budva)

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close