Energetika

Istraživanje: Tko vozi manje od 15.000 km godišnje trebao bi odustati od automobila

Rezultati nedavno provedenog istraživanja Shared Mobility’s Global Impact u Njemačkoj, nezavisne savjetodavne tvrtke Oliver Wyman i europske platforme Bolt, ukazuju na to da bi vlasnici osobnih automobila koji godišnje prijeđu manje od 15.000 km mogli propuštati značajne uštede. Za njih su vožnje na zahtjev, kao i najam automobila, e-romobila i e-bicikala povoljnije opcije prijevoza od posjedovanja automobila, javlja energetika-net.com.


Izvještaj je analizirao ukupne troškove vlasništva u cijeni po kilometru za automobile više klase, SUV-ove i kompaktne automobile i usporedio ih s cijenom po kilometru različitih vrsta usluga dijeljene mobilnosti, koje ne nose dodatne troškove za korisnika, osim početne cijene.

Car sharing, odnosno kratkoročni samoposlužni najam automobila, pokazao se kao najpovoljnija opcija, čiji su troškovi niži od troškova sva tri tipa automobila pri godišnjoj kilometraži do 15.000 km. Usluge najma e-romobila i e-bicikala povoljnije su od kompaktnog automobila pri godišnjoj kilometraži od 5.000 km, dok je čak i najskuplja usluga dijeljene mobilnosti, vožnja na zahtjev preko aplikacije, povoljnija od više klase automobila za godišnju kilometražu do 12.000 km.

Izvještaj je, također, otkrio da se udaljenost koju osobni automobili prelaze smanjila za 1.700 km godišnje tijekom posljednjeg desetljeća, dok je broj registriranih vozila po kućanstvu ostao isti, sugerirajući da automobili često stoje neiskorišteni kod kuće.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close