Vijesti

ISTRAŽIVANJE POKAZALO : Lika je zabrinjavajuće pijana? Ne manjka ni droge

Poražavajući su rezultati stručnih analiza, anketa i statistika kada je riječ o konzumiranju alkohola i cigareta na području Ličko senjske županije. Da bi se javnost upoznala sa novom preventivnom akcijom MUP-a, ‘Zdrav za 5’, u PU Ličko senjskoj održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici medija upoznati s poraznim rezultatima ispitivanja i praćenja pijenja i pušenja.

Policijska službenica PU LS Mirela Šulentić zadužena za poslove prevencije Ureda načelnika PU LS istaknula je da će se akcija provoditi u suradnji sa Županijskim zavodom za javno zdravstvo i njegovim stručnjacima koji od 2007. provodi prevenciju i liječenje ovisnosti.Psiholog Viktor Božičević iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo kazao je da se na području Like jako puno pije, što je potvrdio činjenicama iz provedene ankete učenika osmih razreda osnovnih škola, kazavši da 40 posto ima dodira sa konzumiranjem alkohola i cigareta. Tako, alkohol i cigarete nedvojbeno postaju veliki zdravstveni problem u Ličko senjskoj županiji.
Temeljem prikupljenih podataka i analiza vidan je podatak da je u Ličko senjskoj županiji svakog dana pijano oko 15 tisuća ljudi što nikoga ni na koji način izgleda nezabrinjava.I droga je u Lici našla svoje mjesto. Od droge se liječi 18 osoba, a oko 80 posto učenika u osnovnim školama isprobalo je kako je piti, ponajviše pivo, i nitko ne diže uzbunu zbog tog problema. Napilo ih se 20 posto, a 23 posto ih pije kod kuće. Šest posto srednjoškolaca probalo je marihuanu dok se 30 posto inhalira ljepilom.Čak 40 posto učenika probalo je sreću na klađenju i kockanju u nekoj od kladionica.


 

Tekst: Dražen Prša/tportal.hr
Foto: pixabay.com
 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close