Vijesti

Istraživanje pokazalo: Europljani nevjerojatno zatucani

Čak 89% Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za bilo koju drugu djelatnost osim za znanost, pokazalo je nedavno provedeno ispitivanje javnog mnijenja


Na takvu nepravednu poziciju žena u znanosti i društvu ukazalo je ovogodišnje istraživanje francuskog instituta OpinionWay koje je, za zakladu L’Oréal, na reprezentativnom uzorku od 5032 osobe, provedeno u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj. Naročito iznenađuje činjenica što to uvjerenje u istoj mjeri dijele i žene i muškarci.

Najviše, čak 67% Europljana, smatra da žene na putu da postanu uspješne znanstvenice sprječava ‘nedostatak sposobnosti’. Među ostalim ‘razlozima’ koje navode sudionici istraživanja ističu se navodni nedostatak samopouzdanja (25%), profesionalne mreže (21%), kompetitivnosti (19%) te ambicije (15%).

Sporost promjena

Posebno zabrinjava to što se ovi seksistički stavovi vrlo sporo mijenjaju. Naime, 1990. godine u cjelokupnoj istraživačkoj znanstvenoj zajednici bilo je 26% žena. Dvadeset godina kasnije, 2010. godine, taj udio je porastao na 29%, dakle samo za 3%. Da je borba s predrasudama teška i dugotrajna, govori i podatak da je samo 3% Nobelovih nagrada za znanost od 1901. godine do danas dodijeljeno ženama.

I žene dijele predrasude

Da i same žene vode bitku s duboko ukorijenjenim predrasudama, ali i stavom da su znanost, znanstvena istraživanja i otkrića prvenstveno muška domena, dokazuje i to što su i muški i ženski ispitanici za znanstvena otkrića predstavljena u anketi kao zaslužne odabrali redom muškarce, iako su za mnoga bile zaslužne žene. Također, kada ih se upitalo kako izgleda osoba koja se bavi znanstvenim radom, čak 54% ispitanika odgovorilo da je istraživač muškarac. Nadalje, 60% ispitanika smatra da su muškarci prikladniji za posao vrhunskog znanstvenika, dok 69% smatra da su žene prikladnije za posao vezan za komunikacije i društveni sektor.

Osim toga u anketiranoj populaciji žena čak 51% ih smatra da su muškarci prikladniji za bavljenje znanošću, a njih 66% da ženama nedostaje određenih vještina za rad u znanosti.

Samo 39% ispitanih smatra da su za posao vrhunske znanstvenice prikladnije žene, dok kao najznačajnije čimbenike koji sprječavaju žene da postanu vrhunske znanstvenice 49% ispitanih navodi kulturne čimbenike, 43% navodi muškarce, a 40% njih navodi nedovoljnu potporu vlastitog menadžmenta.

Navedeni podaci dokaz su da su žene, unatoč tome što je bavljenje znanošću danas dostupno i njima, u ovo područje ušle na mala vrata. Nažalost, povijest bilježi brojna dostignuća za koja ženama nisu priznate zasluge ili su ista od njih oduzeta, a rezultati novog istraživanja pokazuju kako se situacija izuzetno sporo mijenja te da rodna neravnopravnost u ovom području ima duboke korijene koje je potrebno sustavno mijenjati.

Kako bi pomogla u bržoj promjeni situacije Zaklada L’Oréal pokrenula je projekt stipendiranja žena u znanosti o kojem više možete saznati na ovoj poveznici.


 

Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close