ŽupanijskaPolitika

Istražili smo društvene mreže ličkih političara: Pola ih nema ni Facebook stranicu, a većina aktivno ne komunicira sa građanima

DONOSIMO VELIKU ANALIZU

Društvene mreže nezaobilazan su kanal komunikacije suvremenog čovjeka, a mi smo provjerili kakvo je stanje s ličkom političkom društvenomrežnom komunikacijom u Lici 


Danas nam se čini gotovo nezamislivo da neki veliki brendovi pića, hrane, odjeće ili obuće nemaju svoj kanal, primjerice na Facebooku ili Instagramu na koji ćemo otići kako bismo saznali novitete ili promotivne ponude. Jednako tako, upravo su društvene mreže način na koji veliki brendovi dolaze do svojih krajnjih kupaca ili potrošača. No – i ljudi mogu biti brendovi. Tko bi jedan Joe Rogan bio bez svojih mreža? Kako bismo pratili Oprah Winfrey da nije komunikacijskih kanala? Situacija je poprilično jasna – život bez društvenih mreža u 2023. godini – gotovo da i ne postoji.

Znaju to i naši političari. Predsjednika Zorana Milanovića, primjerice, samo na Facebooku prati 143.000 pratitelja, dok bivšu predsjednicu, Kolindu Grabar Kitarović na Facebooku prati 710.000 ljudi.

Pa zašto onda ne iskoristiti sav njihov potencijal? To smo se i mi zapitali kada smo prvo letimično pregledali društvene mreže ličkih političara. Uvidjevši da velika većina njih nema službene kanale komunikacije, odlučili smo se na sveobuhvatnu analizu društvenih mreža 20 istaknutih ličkih političara.

Na samom početku valja istaknuti da je Facebook stranica jedini službeni kanal komunikacije određene osobe, u ovom slučaju, ličkih političara. To znači da u obzir nisu uzeti Facebook profili političara.

Gradonačelnici koncentrirani na Facebook, njih samo 3

Krenimo od gradonačelnika.

Gradonačelnik grada Gospića, Karlo Starčević na svojoj Facebook stranici ima 3.200 pratitelja, za publiku nije aktivan, a na Instagramu i Twitteru također nije aktivan. Za razliku od njega, gradonačelnik grada Otočca, Goran Bukovac aktivan je i na svom Instagram profilu na kojem ga prati 1.276 pratitelja. Na samom Facebooku Bukovca prati više od 1.200 ljudi. Malo popularniji, sa 1.700 pratitelja je gradonačelnik grada Novalje, Ivan Dabo, no – na Instagramu i na Twitteru ga nećete pronaći.

Gradonačelnik grada Senja, Jurica Tomljanović, primjerice, nije aktivan niti na jednoj društvenoj mreži.

Pola načelnika uopće nema društvene mreže, a niti jedan Facebook stranicu

Iza gradonačelnika, slijede načelnici.

Od osam načelnika, polovica njih nema čak niti profil na Facebooku, kamoli službenu stranicu, a samim time Instagram i Twitter nema potrebe niti spominjati. Radi se o Ivicu Turiću, načelniku Perušića; Ivanu Miletiću, načelniku Lovinca; Miloradu Deliću, načelniku Vrhovina i Iliji Obradoviću, načelniku Donjeg Lapca.

Ostali načelnici – Zlatko Fumić, Ante Kovač, Boris Smojver te Josip Seuček komuniciraju samo putem svojih privatnih Facebook profila. Od službenih stranica ni traga ni glasa.

Bivši župan i dalje zvijezda Facebooka, aktualni župan nije aktivan

U našu smo analizu uvrstili i aktualnog župana Ernesta Petryja, koji zapravo nije aktivan na svojoj Facebook stranici jer je posljednja objava iz srpnja prošle godine a stranica mu ima oko 1500 pratitelja. Ispred njega je Darko Milinović sa 4.400 simpatizera, aktivan je na tjednoj bazi. Objave mu nerijetko imaju i po nekoliko stotina lajkova, što ga u ovoj analizi čini zvijezdom ličkog političkog Facebooka.

Na samom kraju naše analize osvrnut ćemo se na još nekoliko stranica – saborske zastupnice HDZ-a, Anite Pocrnić-Radošević, Milana Vrkljana i Mirjane Vrkljan Radošević iz stranke Pravedna Hrvatska, Tomislava Zrinskog (Socijaldemokrati), Danijela Tušaka i Marijana Kustića iz HDZ-a.

Tomislav Zrinski i Marijan Kustić ne koriste društvene mreže u vidu svojih stranica.

Jedina lička saborska zastupnica, Anita Pocrnić-Radošević, ima Facebook stranicu putem koje komunicira s publikom, ima 422 pratitelja.

Pozitivan izuzetak je i neovisni vijećnik Danijel Tušak, koji povremeno komunicira putem svoje stranice na Facebooku koja ima 570 pratitelja.

Mirjana Vrkljan-Radošević aktivna je na svojoj Facebook stranici sa 1000 pratitelja, dok saborski zastupnik Milan Vrkljan ima 2800 pratitelja i gotovo je svakodnevno aktivan.

Neki su su otišli čak i na LinkedIn

Nezavisni Danijel Tušak kao kanal komunikacije koristi LinkedIn, jednako kao i Goran Bukovac iz Otočca. Jedino njih dvojica prepoznali su da se poslovna zajednica nalazi na društvenoj mreži LinkedIn, te da je dio te zajednice i iz Ličko-senjske županije.

Kolika je moć društvenih mreža i hoće li poruke političara poslane preko istih biti presuđujuće prilikom davanja glasova na nekim od nadolazećih izbora, ostaje za vidjeti. U svakom slučaju, lička politika prilično digitalno je polupismena – što potvrđuje ovo malo istraživanje, no postoje i pozitivni izuzeci.

I, koga se isplati pratiti po kriteriju aktivnosti? Samo ovih pet

Goran Bukovac, Danijel Tušak, Darko Milinović, Mirjana Vrkljan-Radošević i Milan Vrkljan, ipak pokazuju da nešto znaju o društvenim mrežama i da znaju komunicirati sa sugrađanima. Nastaviti ćemo pratiti stranice ličkih političara i idući put možda bude pozitivnih pomaka u odnosu na trenutno stanje.

 

Foto: Canva/Lika Club

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close