Vijesti

Ispovijesti psihički i ekonomski zlostavljanih starijih žena: ‘Mi trpimo nasilje bez modrica’

U cijeloj je Hrvatskoj oko 90.000 žena starijih od 65, koje godinama, mnoge i desetljećima, u “svoja” četiri zida trpe psihičko i emocionalno maltretiranje svojih partnera, djece, drugih članova obitelji.


Muž me godinama ucjenjuje i vrijeđa. Živimo od njegove mirovine pa meni govori da sam glupa i nesposobna, da nisam ničim pridonijela… Ja ne mislim da je tako, ali šutim i trpim. Djeca znaju što se događa, ali ne znaju što učiniti i na čiju stranu stati – vide da ja trpim, ali me nisu sklona podržati u nekom daljnjem koraku, da se maknem iz toga, ispovijest je žene starije od 65 godina, koja jako dugo trpi suprugovo psihološko, emocionalno nasilje.

Žrtva je “skrivenog” nasilja, onoga u kojemu nema vidljivih modrica, ali su rane na psihi goleme. Ova je žena jedna od rijetkih u starijoj populaciji koje su progovorile o onome što im se godinama, čak i desetljećima, kod kuće događa – razni oblici nasilja, koje nije nužno fizičko, ali uništava dostojanstvo žene, drži je u strahu i ekonomskoj ovisnosti, tjera u kut.

– Prema podacima Eurostata za 2021. godinu, u Hrvatskoj razne oblike nasilja trpi 17,8 posto žena starije životne dobi, a to je ukupno oko 90.000 žena. U Zagrebu je, pokazala su istraživanja, taj postotak i veći, 19,3 posto, odnosno oko 18.000 žena. U populaciji žena starijih od 65 godina više nema toliko fizičkog i seksualnog nasilja, koliko psihičkog, emocionalnog – godinama trpe prijetnje, uvrede, optužbe, viku, ponižavanje, psovke, ucjene – i ne prepoznaju da je riječ o emocionalnom zlostavljanju. Ono izaziva strah i ugrožava dostojanstvo – kaže psihologinja Tamara Šterk iz udruge B.a.B.e.

U najvećoj mjeri zlostavljači su sadašnji ili bivši partneri (25 posto), a onda ostali članovi obitelji – djeca, unučad, braća i sestre, snahe, nećaci… U samo deset posto slučajeva zlostavljači nisu rodbinski povezani sa žrtvom.

Prema podacima UN-a, broj žena i djevojčica ubijenih u svijetu lani je porastao na najvišu razinu u 20 godina. Namjerno je ubijeno 89.000 žena i djevojaka. U 55 posto slučajeva ubili su ih članovi obitelji ili partneri.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close