ŽupanijskaPolitika

INTERVJU Mihovil Bićanić: Trudio sam se biti servis građanima, što bi trebao biti glavni cilj svakog političara, to ću biti i u budućnosti

KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE RAKOVICA

Općina Rakovica na jugu Karlovačke županije protekle četiri godine imala je jednog od mlađih zamjenika načelnika u Republici Hrvatskoj. Riječ je o Mihovilu Bićaniću, s kojim smo razgovarali i prošle godine, a sada je i kandidat za budućeg načelnika Općine Rakovica. Kako je zadovoljan sa prvim mandatom, što kaže po pitanju turizma, s čime je zadovoljan a s čime nije, kada će se rješiti problem s vodom na Plitvicama, i brojne druge teme, čitajte u nastavku.


Kako ste zadovoljni sa svojim prvim mandatom na mjestu zamjenika načelnika Rakovice?

Da mi je netko prije 6-7 godina rekao da ću se baviti aktivnom politikom, vjerojatno bi ušli u svađu. No međutim, uz potporu starijih članova naše organizacije sam postao zamjenik načelnika, te sam se s vremenom uvjerio da to i nije baš tako kako mediji predstavljaju. Ako se ima strpljenja i razumijevanje prvenstveno za građane, a potom i za državne institucije, može se puno dobroga napraviti za svoju sredinu. Smatram da sam pomogao svima kojima sam mogao, odnosno trudio sam se biti servis građanima, što bi trebao biti glavni cilj svakog političara, a u čemu sam vjerujem i uspio, to ću biti i u budućnosti.

Što je moglo bolje, a s čim ste jako zadovoljni?

Rekao bih da uvijek može bolje, bez obzira koliko se trudili, i prema tome uvijek težim. Najviše sam zadovoljan reakcijama građana koji mi daju potporu, znači da sam dobro radio i to je ono što me tjera da idem stepenicu dalje kako bih ostvario planove koje ćemo si zadati kroz predizborni program. Najviše se ponosim projektom dogradnje dječjeg vrtića, jer je to bio prvi samostalni projekt koji sam vodio, a posebno zato što smo projekt završili za nestvarnih 21 dan, te se ovom prilikom zahvaljujem svima koji su sudjelovali u tom projektu.

Problem vode u Rakovici se rješava, kada očekujete potpuno rješenje s aglomeracijom?

Tako je. Hrvatske vode su osigurale novac za projektiranje nove trase kroz poligon, MORH se želi aktivno uključiti u gradnju, te smo trenutno u pregovorima oko kreiranja Sporazuma za projektiranje, gdje smo uspjeli u prvom nacrtu istog dogovoriti da naš Spelekom d.o.o. bude nositelj projektiranja, a vjerujem da će tako i ostati, što nije bio slučaj prijašnjih projekata. Zbog toga vjerujem da ćemo konačno uspjeti riješiti probleme ovog područja koji se poteže još od 1951. godine. Nabava za projektiranje bi se trebala otvoriti tokom lipnja ili srpnja!

Za projekt Aglomeracije su gotove 4 od 6 dokumentacija za nabavu, vjerujem da će tokom lipnja biti gotove i preostale. Slijedi nam odobrenje sredstava od strane Ministarstva nakon toga, te pokretanje nabave do kraja ove godine.

Ova dva projekta su nam od iznimne važnosti za razvoj i na njima ćemo maksimalno ustrajati u razgovorima sa Hrvatskim vodama i Ministarstvima.

Turizam je kao i u cijelom svijetu, i na području Plitvica pao. Kada očekujete oporavak? Već ove sezone ili sljedeće?

Da, istina. Gledajući našu statistiku da su nam siječanj i veljača ove godine u porastu od 300% u odnosu na 2019. godinu, vjerujem da ljudi jedva čekaju putovati bez prepreka. Sve su naznake da će se do srpnja procijepiti veći dio europske populacije, zračne linije neće biti još u funkciji, a obzirom da smo mi autodestinacija većini država Europe, optimist sam da će nešto od sezone i biti. Zasigurno ne u opsegu kakvog bi smo željeli, toga moramo biti svjesni, ali bolje išta nego ništa.

Recite nam par riječi o Vašem načelniku Franjkoviću nakon kojeg preuzimate mandat. Što ste naučili od iskusnog dugogodišnjeg čelnika Rakovice?

Načelnik od 7 mandata, što još treba reći. Da nije valjao, ne bi ga se biralo toliko puta. Meni osobno je puno pomogao u shvaćanju politike i načinu djelovanja lokalne samouprave. Napravio je koliko je mogao za ovih 7 mandata, ovim putem mu se zahvaljujem na potpori koju mi je ukazivao i koju i dalje ukazuje. Smatram da može na miru uživati u zasluženoj mirovini.

Poslovna zona Grabovac-Irinovac je u planu, kada se mogu očekivati prva radna mjesta odnosno – investitori u Rakovicu?

U pregovorima sam sa nekoliko potencijalnih investitora, vjerujem da bi se do kraja mandata morala otvoriti i nova radna mjesta. U svakom slučaju Poslovna zona i njeno aktiviranje nam mora biti prioritet, jer ona generira realnu vrijednost, te pomaže u ostanku mladih na području naše Općine.

Demografija je nacionalno pitanje, ali kako Rakovica stoji po toj temi? Djece ime, mladih obitelji?

Prva točka našeg Programa je upravo tema Demografije. Svjestan sam problema, upravo zbog toga ćemo omogućiti da obitelji koje imaju dvoje i više djece, te na taj način potiču demografsku obnovu, ne plaćaju naknadu za boravak djece u vrtiću. Dakle, naknadu ću plaćati samo roditelji koji imaju jedno dijete. Također, u planu su nam i potpore za mlade obitelji u vidu financijske pomoći za gradnju obiteljske kuće, kao i za financijsku pomoć za projektnu dokumentaciju. Također nastavljamo sa stipendiranjem i plaćanjem prijevoza školarcima i studentima, kao i svime ostalim što je Općina do sad financirala. Sve to u okvirima svojih mogućnosti, a ustrajati ćemo da se što više posvetimo demografskoj obnovi, jer kome sve te projekte radimo, ako ih nećemo imati kome ostaviti.

Tko čini vaš uži tim za budućnost Rakovice?

Redom su to Zoran Luketić, Ante Franjković, Ivan Vuković, Milan Hodak, Davor Salopek, Josipka Vuković, Katica Matešić, Marija Jandrić i Jelena Hodak. Pošteni, konkretni i radišni ljudi, temeljiti i konstruktivni u raspravama i sa velikom željom da sudjeluju u razvoju naše zajednice. Spoj mladosti i provjerenog iskustva koji će svojom svojom energijom sudjelovati u razvoju naše Rakovice.

Foto: Facebook HDZ Karlovačke županije

Otvara se i trgovački centar, prvi na širem području. Koliko je trajala realizacija i koji je broj radnih mjesta koji se otvara?

Zadnje dvije i pol godine smo lobirali na svim mogućim razinama da se projekt i realizira. Nije što su izbori, ali evo, prije 10 dana je počela konačno i gradnja. Završetak radova se očekuje krajem ove godine, te će se zaposliti preko 80 osoba. U sklopu retail centra će se otvoriti poslovnice Tommy, BIPA, Kik, Zlatarna, Optika, Tisakmedia, INA i još nekoliko njih. Investicija je vrijedna oko 6 milijuna €. Za napomenuti je da između Karlovca i Zadra ne postoji takav objekt i definitivno pomaže u razvoju naše Općine.

Kakva vam je suradnja sa okolnim općinama i županijom?

Suradnja je vrlo dobra sa svima spomenutima, ne mogu se požaliti u tom dijelu. Zahvalio bih se županiji na projektima koje su proveli u ovom mandatu, a to su prije svega energetske obnove Osnovne škole i ambulante, te modernizacija prometnica u Drežnik Gradu, Lipovači i Ćuić Brdo-Donji Furjan, kao i neprekidna pomoć kod izdavanja građevinskih dozvola. Svojim primjerom suradnje mogu poslužiti drugim županijama.

Kakvi su vam dugoročno planovi s Općinom?

Osim navedenih planova demografije i poslovne zone, te projekata Aglomeracije Plitvička jezera i Vodovoda Lička Jesenica, aktivno ćemo raditi na infrastrukturnim projektima. Tu bih naveo daljnja modernizacija i rekonstrukcija naših prometnica, obnova vodovodne mreže, obnova dječjih igrališta i postavljanje novih u naseljima koja ih još nemaju, izgraditi ćemo streetworkout poligon i igralište sa umjetnom travom, te urediti tribinu na nogometnom igralištu Osnovne škole Eugena Kvaternika. Poticati ćemo poljoprivredu i dalje, te ako nam financijske mogućnosti dozvole i u većim iznosima nego do sada, također ćemo se intenzivnije posvetiti uređenju poljoprivrednih puteva. Želja mi je da nam Mjesni odbori budu puno aktivniji u prijedlozima aktivnosti na području svakog od njih, a to ću svakako forsirati. Aktivno ćemo lobirati na državnim institucijama po pitanju obilaznica na našem prostoru kao i rješavanju problematike isporuke struje koja nas muči već godinama. Također, neprestano traženje sredstva kroz nacionalne i EU fondove, kako bismo rasteretili naš Proračun.

Mogao bih sad nabrajati sve želje još danima, ali bi to predugo trajalo. Stoga pozivam sve građane da nam u nedjelju pruže potporu, kako listi za Općinsko vijeće HDZ-a, tako i našoj županici Martini Furdek-Hajdin i županijskoj listi HDZ-a, kako bi smo nastavili kontinuitet do sad vrlo uspješne suradnje, te još više ubrzali razvoj naše Općine.

 

Foto: Foto: Facebook HDZ Karlovačke županije

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close