Politika

INTERVIEW Ličanka iz Brinja Draženka Draženović Kostelac kao primjer uspješne poslovne žene

Draženka Draženović Kostelac voditeljica je Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Liku, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju. Zaljubljenica je u slikarstvo, umjetnost, fotografiju, putovanja i čitanje knjiga. Iako rođena Brinjanka, Draženka danas živi u Otočcu, no na funkciju voditeljice svakodnevno putuje do nešto udaljenijeg Gospića. Kao uspješna poslovna žena sudjelovala je i na 2. Međunarodnoj konferenciji o ženama u poduzetništvu, a što nam je Draženka otkrila o dosadašnjim uspjesima, djevojačkim snovima i nadanjima, doznajte u nastavku.


Još u djetinjstvu knjige su joj bile najdragocjenije blago, obožavala je učiti, a često je donosila i odluke koje nisu uvijek nailazile na odobravanje.

Od djetinjstva sam jako voljela čitati, skupljala sam slikovnice i knjige za djecu i satima ih prelistavala i čuvala kao najdragocjenije blago. Jako sam voljela gledati dokumentarne filmove, pogotovo o stranim zemljama, drugačijim kulturama, religijama, ali i o životinjama. Zbog te moje ljubavi prema životinjama još u djetinjstvu sam čvrsto odlučila da neću jesti meso i postala sam vegetarijanka, na veliku žalost i čuđenje mojih roditelja i familije. Sada sam već 25 godina vegetarijanka.

Svestrana Draženka nije uvijek bila najsigurnija u svoj izbor, tako je o odabiru fakulteta dugo razmišljala, a izgleda da je tada dobro odlučila.

Dugo sam se tražila i imala sam različitih ideja, od arhitekture, studiranja stranih jezika, međutim na kraju sam upisala Fakultet za turistički i hotelski menadžment u Opatiji. To je fakultet u kojem se stječe znanje o turizmu, ali i o ekonomiji. Ja sam odmah shvatila da se više pronalazim u ekonomiji, jer sam po prirodi sklona brojkama, činjenicama, čvrstim argumentima i analitici. Nakon toga završila sam poslijediplomski magistarski znanstveni studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Financije i bankarstvo i shvatila da je upravo to područje u kojem se ja najviše pronalazim.

Nakon završenog fakulteta Draženka se vratila u rodno Brinje, no mjesto ju nije držalo i brzo je potražila veće izazove.

Nakon završenog Fakulteta za turistički i hotelski menadžment, moj prvi posao je bio u Općini Brinje, u Jedinstvenom upravnom odjelu. To je tada značio povratak kući, u moje Brinje, u poznato okruženje, međutim jako brzo sam shvatila da su moje ambicije veće, da želim nastaviti obrazovanje i da želim nove i veće izazove. Ta sklonost ka novim izazovima, novim znanjima, novim vještinama, prati me i danas.

Draženka je svoje prve korake u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak napravila u Zagrebu, a danas uspješno obavlja funkciju voditeljice Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak za Liku, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

Trenutno sam zaposlena u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, vodim Područni ured za Liku, ali već šest godina pokrivam i područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Područje koje pokrivam je veliko i zbog toga često putujem. Prije rada u Područnom uredu radila sam pet godina u centrali HBOR-a u Zagrebu, u Odjelu infrastrukture, međutim moje usmjerenje je bilo na projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije. U sklopu HBOR-ovog projekta promocije projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti vodila sam projektni tim i surađivala sa KfW-om, njemačkom razvojnom bankom, u implementaciji ovog projekta. HBOR je tada bio prva financijska institucija u Hrvatskoj koja je financirala takvu vrstu projekata i ja sam jako ponosna što sam bila dio tog tima. Također sudjelovala sam u projektu financiranja pripreme projekata obnovljivih izvora energije u suradnji sa Svjetskom bankom, a iskustva HBOR-a u financiranju takvih projekata predstavila sam na međunarodnom skupu u organizaciji Europskog udruženja javnih banaka u Bruxellesu. Bila sam i koordinatorica aktivnosti HBOR-a unutar Financijske inicijative Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP FI). Sve su to bili projekti na koje sam jako ponosna.

Ipak, u Draženkinom životu postoji ono za što smatra da se ni s čim ne može usporediti…

Moje najveće životno postignuće je moj sin Marko koji će za nekoliko dana napuniti 7 godina. Djeca su najveće bogatstvo i s tim se ništa ne može mjeriti niti uspoređivati.

Slikanje je njen hobi za koji trenutno nema previše vremena, a ni bez fotoaparata nikud ne ide.

Prije par godina imala sam izložbu svojih slika u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu, u sklopu manifestacije Noć muzeja. Također jako volim fotografiranje i svuda nosim fotoaparat, bilježim detalje, pogotovo na putovanjima.

Svoju priču predstavila je i na 2. Međunarodnoj konferenciji o ženama u poduzetništvu, a za LikaClub rekla je nešto i o razlikama između žena i muškaraca poduzetnika.

Žene u poduzetništvu su temeljitije, pripremljenije, opreznije, ali i manje sklone riziku, a to je ponekad dobro, ali vrlo često je i prepreka da se učini prvi korak ka pokretanju projekta. Muškarci su hrabriji, skloniji su riziku, ali su vrlo često površni, nepripremljeni. Ove razlike su jako vidljive.

Ova doktorandica na Ekonomskom fakultetu u Rijeci poslovanje HBOR-a vidi i s jedne druge strane, a koje još izazove je stavila pred sebe otkriva u nastavku.

S obzirom na to da sam od 2016. godine doktorandica na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, trenutno pišem doktorski rad, a moj plan je doktorirati do 2019. godine. Istražujem tematiku multilateralnog razvojnog bankarstva jer smatram da multilateralne razvojne banke pomažu u borbi protiv siromaštva i zaista mijenjaju svijet oko nas. U tom području i ja sebe vidim u budućnosti. Također, ono na što sam najviše ponosna i što je moj veliki izazov, možda najveći do sada, je sudjelovanje u međunarodnom CFA Programu (Chartered Financial Analyst Program) za kojeg se smatra da je zlatni standard u financijama. To je najveći korak do sada u mojem obrazovnom razvoju, ali također i najveće zadovoljstvo.

Za kraj, Draženka vas poziva na iskrenost kao temeljnu odrednicu uspjeha!

Treba biti iskren prema sebi, slušati sebe i ostati dosljedan sebi. Potrebno je pronaći područje koje nas jako zanima i dati sve od sebe. Rezultati tada sigurno neće izostati.

 

Foto: Fotoklub Otočac, privatna zbirka

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close