Vijesti

INTERVIEW: Jozefina Šarić – putoholičarka u krizi dvadesetih godina

Razgovarali smo s Jozefinom Šarić, studenticom Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja dolazi iz Smiljana (Gospić). Jozefina govori više stranih jezika, obožava putovanja, voli otkrivati nove stvari i mjesta, ovisnik  je o adrenalinu, a kad naraste “želi biti Goran Milić”. Što smo sve doznali od Jozefine o njenim putovanjima, raznim iskustvima u drugim državama i na što sve se moramo spremiti kad se odlučimo putovati otkrijte u nastavku!

Bohinj, Slovenija

 

Za početak, recite nam nešto o sebi.

Studentica Indologije i Južne slavistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, putoholičarka, “kraljica prokrastinacije”, ovisnica o učenju stranih jezika i trenutno se nalazim u krizi dvadesetih godina, koja vjerujte mi postoji.

 

Od kuda dolazi vaša ljubav prema putovanjima i koje je bilo prvo putovanje koje Vas je uvelo u istraživanje svijeta?

To se svaki put zapitam. Možemo reći da je prva odgovorna osoba bio Hrvoje Jurić, a druga Tomislav Perko, nakon kojeg je službeno započela moja opsesija. Mislim da je bilo ključno putovanje u Belgiju. To je bio prvi put da sam otišla van Hrvatske neorganizirano i to je definitivno bio prvi put da sam “klošarila” u nekom “finom” europskom gradu.

Ait Ben Haddou, Maroko

Koje ste sve države do sada posjetili i koje je najudaljenije mjesto na kojemu ste bili?

Hm… pa evo kronološkim redom: Bosna i Hercegovina, Njemačka, Italija, Vatikan (ako ćemo ga odvojiti od Italije), Austrija, Španjolska, Francuska, Monako, Belgija, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Bugarska, Srbija, Indija, Slovenija, Mađarska i Maroko. S obzirom da se nisam nešto previše maknula iz Europe, to bi bila Indija.

 

Biste li voljeli  ostati živjeti u jednoj od država koje ste posjetili?

Kada sam prvi put bila u Londonu stalno sam govorila kako bih tamo ostala živjeti, a sada se dvoumim između Sofije i Londona. Znam da je čudan odabir 😀. Uvijek se kosim između istoka i zapada. Sofija je grad koji mi veličinom najviše odgovara, a pošto sam zaljubljena u Bugarsku i cijelu njenu kulturu voljela bih tamo provesti jedan period života. London definitivno otpada zbog vremena.Plovdiv, Bugarska

 

Podijelite s našim čitateljima neko svoje dobro iskustvo ili anegdotu s putovanja.

Ovo bih iskustvo prije nazvala bizarnim. Dok sam bila u Indiji, slučajno sam se našla u jednom skandalu povezanim s “ilegalnim roštiljem”, odnosno frendovi su kupili bizona, objavili fotke na Facebooku, skupina hindusa je mislila da se radi o kravi i to se u roku par sati našlo u svim indijskim medijima i šire. Institut u kojem smo boravili nas je ujutro poslao u bijeg u njihovu saveznu državu gdje je to sve dozvoljeno i tako smo se, ni krivi ni dužni, morali skrivati po Indiji jer se radilo o ogromnoj zatvorskoj kazni, pa čak iz religijskih razloga i smrtnoj. Priča se završila tako da je započelo prvenstvo u kriketu i svi su na to usmjerili pažnju (jer znate, Indija i kriket), a od zakona smo se obranili fotografijama koje smo imali kao dokaze.

 

Imaju li putovanja svojih loših strana? Na što sve moramo biti spremni kad putujemo u drugu državu?

Nemojte jesti bizona! 😀 Putovanja na moj način često imaju loših strana, od spavanja na kolodvorima, u vlakovima kraj wc-a i sl., pa do kupanja u hladnoj vodi na 0°C i izgladnjivanja. A u normalnim uvjetim, vjerujem da mogu biti stresna ako dođe do odgode leta ili sličnih stvari tehničke prirode.

Amritsar, Indija

 

Putujete li sami ili preko agencija i koji je po vama najbolji način putovanja?

Dok sam bila maloljetna morala sam putovati preko agencija, inače ne bih dobila dopuštenje od strane roditelja, a sada isključivo putujem u vlastitoj organizaciji. Pošto sam izabrala taj način putovanja smatram ga i boljim.

Kako financirate svoja putovanja?

Radim studentske poslove cijelu godinu, nekad uspijem ugrabiti stipendije za učenje stranih jezika preko kojih se uspijem dobrim dijelom isfinancirati.

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

 

Na Instagramu imate preko 10 000 pratitelja, kako ste došli do tog broja?

Iskreno ne znam. Smatram da je važno da nađete određenu temu profila, kao što sam ja izabrala putovanja, nešto dobrih fotkica i redovito objavljivanje sadržaja!

Kamo želite putovati sljedeće?

Na proljeće je u planu Ukrajina, a na ljeto, ako uspijem izvući financijska sredstva plan je ići autostopom po Balkanu.

Ljubljana, Slovenija

 

Kako birate državu koju ćete posjetiti?

Idem tamo gdje nitko ne želi. 🙂 Najviše me privlači istok i mjesta bogata kulturom. Zapad mi je previše sterilan, ne kažem da je ružan, jednostavno se ugodnije osjećam na “neuređenijim mjestima”.

Imate li neki savjet koji biste voljeli podijeliti sa svima onima koji će tek početi putovati?

Pratite jeftine karte, dobro Google-ajte jer vam nije potrebna ogromna količina novca da biste mogli putovati.


Chefchaouen, Maroko

O Jozefini i njenim putovanjima možete više saznati na njenom instagram profilu Pun mi je kufer, i na blogu Jozefine punmijekufer.com.

 

Foto: Privatna zbirka

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close