VijestiTehnologija

Informatičari upozoravaju: Ove pojmove nemojte upisivati u Google tražilicu!

Privlače hakere, viruse…


Informatičari diljem svijeta upozoravaju korisnike interneta što je poželjno, a što nije pretraživati preko Google tražilice. Izdvojili su nekoliko stvari, prenosi Komando.

Broj korisničke službe

Korisničke službe imaju mogućnost kontaktiranja putem chata preko službene stranice ili aplikacije. Ne biste trebali guglati broj korisničke službe jer bi to mogli brojni hakeri iskoristiti kao priliku. Čak i neki rezultati na vrhu pretrage mogu voditi na lažnu stranicu i lažne brojeve telefona za koje se navodi da su kontakti tražene korisničke službe. Hakeri mogu na taj način pristupiti brojnim podacima, pa tako doći i do vašeg novca.

Tehnička podrška

Ako primite poziv ili e-mail od kompanije vašeg pametnog telefona, televizora ili sličnih (poput, recimo Microsofta) – sigurno je riječ o prevari jer vas te kompanije nikada neće kontaktirati kako bi vas upozorile na poteškoće. Najvažnije je poruke i takve pozive ignorirati.

Zovite profesionalca

U “staro doba” prije interneta, soboslikare, kuhare, spremačice i sličnu pomoć i radnike tražili bismo preko telefonskog imenika. Danas ni rezultati koji vam se prvi pojave na Google tražilici ne znače da su pouzdani, zato radije uzmite provjerenu osobu da vam obavi posao koji trebate.

Aplikacije

Ako aplikaciju preuzmete putem stranice trgovine koja nije na vašem uređaju, velika je mogućnost da ćete si na pametni telefon/ računalo navući virus.

Kodovi za popust

Brojne kompanije danas nude kodove s kojima možete ostvariti popust na usluge kao što su vožnja taxijem, naručivanje hrane i sl. Često se, ipak, dogodi da vas te stranice traže osobne podatke koje, upozoravaju stručnjaci, ne bismo trebali davati.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close