Vijesti

Imunolog dr. Zlatko Trobonjača: “Novi krug zatvaranja mogli bismo očekivati nakon uskrsnih blagdana”

TREĆI VAL

Nekoliko europskih zemalja ponovno bilježi snažan rast broja novozaraženih, poput Italije, Francuske, Njemačke i Poljske, za što krivnja leži u kašnjenju cjepiva i pojavi novih sojeva od kojih je sve prisutniji kentski.


U EU je nivo zaraze sada otprilike takav kao što je bio na početku veljače. Više pogođenih zemalja odlučilo se za strože mjere. I u nas se bilježi porast broja zaraženih, pa se može samo ponoviti pitanje koje smo postavljali lani prije jeseni: hoće li treći val pogoditi i nas?

Treći val je, koliko se čini, s obzirom na porast dnevno i tjedno novozaraženih, već postupno krenuo. Sudeći po iskustvima iz prošle jeseni, kada smo početkom rujna otvorili škole, tijekom listopada eksponencijalno narasli na 3 tisuće novozaraženih dnevno, te tijekom studenog i prosinca imali dramatične zdravstvene posljedice epidemije, može se dogoditi da se slična situacija ponovi i ovog proljeća. Šire se visokozarazni sojevi, među kojima dominira britanski, tj. kentski soj s više od 50% novoinficiranih. Ako taj val ne zaustavimo primjenom općih i individualnih protuepidemijskih mjera, a to doslovce znači osobnom odgovornošću u nošenju maski, držanju distance, higijeni, dezinfekciji i provjetravanju prostora, Stožer civilne zaštite bit će prisiljen uvesti novi krug posebnih mjera. Ako bih osobno trebao procijeniti i ako ne uspijemo zauzdati epidemiju, mislim da bismo novi krug zatvaranja mogli očekivati nakon uskrsnih blagdana”, rekao je za Večernji list imunolog dr. Zlatko Trobonjača.

Prof. dr. sc. Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci nada se da treći val neće biti tako intenzivan kao drugi jer ljudi su puno oprezniji, održavaju distancu i nose maske.

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close