KontinentTurizam

Imate li fotografiju drvenih mostova na rijeci Gacki? Počela potraga iz Udruge Baštinica

RIJEKA GACKA U PROŠLOSTI

Zanimljiva objava na Facebooku objavljena je od strane Udruge Baštinica, poznate po Glagoljačićima i drugim aktivnostima vezanim uz promociju posebnosti Gacke doline i Grada Otočca.

Traže fotografije drvenih mostova preko rijeke Gacke koji su zamijenjeni u današnje betonske, tek devedesetih godina 20. stoljeća. Objavu prenosimo u cijelosti, a možete ju pronaći i na službenim kanalima Udruge.

 

GACKI MOSTOVI

Ima li netko od naših čitatelja u obiteljskoj arhivi sliku nekog drvenog mosta preko Gacke? Mi, na žalost nemamo, mada drveni mostovi nisu neka davna prošlost, praktički tek su 90-ih godina 20. stoljeća zamijenjeni betonskima.

Ako imate fotografiju na kojoj se bar dijelom vidi neki od starih gackih drvenih mostova, molimo vas da je podijelite s nama i objavite u komentaru ispod ove objave.

Mostovi na rijeci Gacki zanimljiva su priča. Gacka je mala rijeka za puno mostova. Ili, Gacka je posebna rijeka za posebne mostove.

BETONSKI MOSTOVI

Idemo pokušati redom nabrojiti betonske mostove preko glavnog toka:

Plavi ili Lešćarski most

Podgora most

Vrbanov most

Matasićev ili Tončin most ili Kerep

Oriškovićev most

Stanišićev ili Rogić most

Lučki most

Vivoški most

gradski kameni most

Tomu možemo pridodati i Ribički ili Šumećički most na kanalu Gacke, ali i Vivoški mostić (mala brana).

Ako idemo još nizvodno od kamenoga mosta, prateći Gacku dokle još koliko-toliko teče, onda ćemo navesti redom:

1. fortički most

2. fortički most

most Donja Dubrava

Vilićki most u Starom Selu

DRVENI MOSTIĆI

Ako ćemo se vratiti uzvodno prema izvorima, onda treba spomenuti:.

drveni pješački mostić kod Tonković vrila

drveni mostići pred Majerovim vrilom

mostić na Doljnjoj skeli

pješački mostić kod Sv. Franje

drveni mostići kod hotela Gacka

Da kojim slučajem Gacka teče kao prije 50-ak godina, onda bi trebalo dodati i sve one mostove i mostiće na suhom u Brlogu, Kompolju, Švici i Poljicima…

NAJDRAŽI GACKI MOSTIĆI

Da su gacki mostovi nešto posebno, govori i izbor naj hrvatskih mostova Doma i dizajna prije 2 godine koji je mostiće na Gacki uvrstio među 10 naj. Tada je uredništvo časopisa ovako obrazložilo odluku zašto su im mostovi preko Gacke najdraži:

Lički biser Gacku premošćuje mnogo malih mostova, a zbog ljepote rijeke i krajolika u koji se savršeno uklapaju, teško je odlučiti koji je od svih „naj“. Dok je polovici našeg redakcijskog žirija najdraži onaj visoki uski mostić u Ličkom Lešću pokraj hotela Gacka, druga polovica naginje spletu drvenih mostića preko Majerovog vrila. Na tom mjestu brzace premošćuje i niz starih mlinica. Na drugom velikom vrelu Gacke, Tonković vrilu, nalazi se drveni mostić koji vas dovodi ravno nad brzace i s pravom se otima za titulu najljepšeg malog mosta u izboru Doma i dizajna.

Foto: jedina fotografija koju smo na Internetu našli je fotografija Podgora mosta u starom drvenom obličju, objavljena na stranici Naša-Lika.

 

Foto: nasa-lika.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close