Vijesti

Ovo su idealne godine za ulazak u bračne vode

Ako ste u ranim 20-ima te vas je ovo Valentinovo potaknulo na razmišljanje o vašem budućem ljubavnom životu, sjetite se pravila 37 posto. Zanima vas što je to točno?


Prema riječima novinara Briana Christiana i kognitivnog znanstvenika Toma Griffithsa, autora knjige “Algoritmi za život: Računalna znanost o ljudskim odlukama”, ovo pravilo može vam skratiti potragu za budućim mužem.

Pravilo 37 posto u principu znači da svaki put kada razmatrate nekoliko opcija u ograničenom vremenskom razdoblju, bilo to odabir novog zaposlenika, novog stana, bilo potencijalnog životnog partnera, najbolje vrijeme za donošenje odluke je u onom trenutku u kojem rezimirate 37 posto od svih opcija koje vam se nude.

U tom trenutku, tijekom procesa odabira, prikupit ćete dovoljno potrebnih informacija kako biste donijeli valjanu odluku te nećete izgubiti previše vremena proučavajući ostale mogućnosti koje vam se nude. Nakon 37 posto pregleda mogućnosti na dobrom ste putu da odaberete najbolju moguću opciju.

Pravilo 37 posto na primjeru tajnice

Ovo se pravilo najbolje može demonstrirati na primjeru zvanom ‘problem tajnice’. U tom hipotetskom scenariju moguće je dobro rezimirati samo jednom. Ako odbijete neku kandidatkinju, ne možete ju naknadno zaposliti (pretpostavlja se da je kandidatkinja u međuvremenu pronašla drugi posao). Pitanje glasi: koliko dobro morate upoznati kandidata da biste pronašli onog najboljeg?

Ako ste intervjuirali samo tri kandidatkinje, objašnjavaju autori, najbolje je sagledati snage i slabosti prve kandidatkinje u odnosu na drugu. To znači da je, u slučaju da je druga kandidatkinja bolja u odnosu na prvu, ona vaš pravi izbor. Imate li pak pet kandidatkinja, pričekajte dok ne obavite razgovor s trećom po redu te se tada odlučite. Prenosi tportal.hr

Više na tportal.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close