Energetika

Iako su ulaganja u klimatske tehnologije pala, ona su sve popularnija jer se povećava udio investitora koji prvi put ulažu

Udio financiranja rizičnim i privatnim vlasničkim kapitalom u klimatske tehnologije raste i čini više od 10% ul aganja privatnog vlasničkog kapitala u startupove.


U okviru ovogodišnjeg izvješća analizirano je više od 8000 startupova na području klimatskih tehnologija i više od 32.000 transakcija u vrijednosti većoj od 490 milijardi dolara. Osnovni skup podataka na kojima se temelji analiza, PwC-ov indeks ulaganja u klimatske tehnologije (Climate Tech Investment Index), značajno je proširen ove godine, s gotovo dvostruko većim brojem startupova koji se prate i širim rasponom analiziranih vrsta transakcija u usporedbi s prošlom godinom. Utvrđeno je da je pad ulaganja u klimatske tehnologije bio znatno manji od prosječnog pada ulaganja u rizični kapital i privatni vlasnički kapital od 50 posto u svim sektorima.

Kao rezultat toga, udio financiranja rizičnim i privatnim vlasničkim kapitalom u klimatske tehnologije nastavio je rasti i čini više od 10 posto ulaganja privatnog vlasničkog kapitala u startupove u 2023. godini, u odnosu na 7 posto u 2018. godini.

Također postoje znakovi da ulaganja u klimatske tehnologije postaju sve popularnija, pri čemu iskusni investitori (koji su uložili u pet ili više transakcija povezanih s klimatskim tehnologijama) zauzimaju manji udio u ukupnom broju onih koji se bave klimatskim tehnologijama jer se udio investitora koji prvi put ulažu povećava. U međuvremenu, prvi put se više transakcija sklapa u srednjoj fazi razvoja projekta, a ne u njegovoj ranoj fazi.

Investitori su između 2013. i trećeg tromjesečja 2022. godine usmjerili nešto manje od osam posto ulaganja namijenjenih klimatskim tehnologijama u industriju. Udio ulaganja u industrijski sektor gotovo se udvostručio na 14 posto između četvrtog tromjesečja 2022. i trećeg tromjesečja 2023. godine.

Iako su ukupne razine ulaganja u padu, zabilježen je porast udjela ulaganja privatnog vlasničkog kapitala/rizičnog kapitala i potpora u klimatske tehnologije koje investitori izdvajaju za startupove koji se bave tehnologijama s većim potencijalom za smanjenje emisija.

Na primjer, udio solarne energije u ulaganjima proporcionalno je porastao za 24 posto, dok je zeleni vodik porastao za 64 posto. Hvatanje, iskorištavanje i skladištenje ugljika poraslo je za 39 posto od 2022. godine iako još uvijek predstavlja manje od 2 posto ukupnog financiranja klimatskih tehnologija.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: poslovni.hr | Foto: pixabay.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close