VijestiZdravlje

HZJZ zbog omikrona izmijenio postupanje prema bliskim kontaktima

S obzirom na ubrzano širenje omikron varijante koronavirusa, HZJZ je izmijenio postupanje oboljelih i njihovih kontakata, pri čemu se svi bliski kontakti oboljelog upućuju u karantenu, odnosno samoizolaciju u trajanju od 10 dana od zadnjeg kontakta.

Karantena se može skratiti na sedam dana po dobivanju negativnog rezultata testiranja.

Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije preporučljivo je testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/samoizolacije dok pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe.

Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RT-PCR testom, prvenstveno iz administrativnih razloga, odnosno izdavanja digitalne potvrde o preboljenju.

Po završetku karantene ne treba testirati osobe ako ne razviju simptome, osim u slučaju imunokompromitiranih koji rade u zdravstvenim ustanovama i onima za starije osobe, te ako su zadovoljile kriterije za skraćivanje karantene na sedam dana.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close