Vijesti

HZJZ objavio preporuke za bazene i kupanje u moru

RAZMAK OD METAR I POL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama te za rad bazena i vodenih parkova.


Što se tiče preporuka za more, na vidljivom mjestu na ulazu, kao i u samom prostoru gdje borave posjetitelji, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje vrijede u tom prostoru.

Na 100 metara kvadratnih mora smije biti 15 osoba. Preporuča se fizička udaljenost od 1.5 metra. Također, i ležaljke će morati biti odvojene 1.5 metar te se nakon svakog korištenja gosta moraju dezinficirati.

Sanitarni čvorovi morat će se čistiti i dezinficirati svaka dva sata.

Više preporuka pročitajte OVDJE.

Preporuke za rad bazena i vodenih parkova

Što se tiče bazenskih kupališta, kao i u moru, u bazenu će smjeti biti 15 osoba na 100 kvadratnih metara. Morat će se poštovati udaljenost od 1.5 metra.

Na svim ulaznim prostorima te u radnim prostorima zaposlenika nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom.

Treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca (na bazenu nalazi se spasilac ili osoba koja može nadzirati propisane mjere) te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi.

Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena) korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen (dezbarijera) za pranje nogu. Voda u predbazenima (dezbarijerama) mora biti hiperklorirana ili obvezno sadržavati dezinfekcijsko sredstvo.

Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojemu je moguće održavanje fizičke distance. Ako su okolnosti takve da je u bazenu pojačano kretanje i aktivnost, treba razmotriti dodatno smanjenje broja osoba.

Broj osoba koje istovremeno treniraju u bazenu ovisi o veličini bazena te se preporuča zadovoljavanje kriterija od 7 metara kvadratnih površine po osobi u otvorenim i zatvorenim bazenima.

Više preporuka pročitajte OVDJE.

 

Foto: Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close