PosaoPoduzetništvo

HUP: Sljedeće godine će u Hrvatskoj raditi više od 200.000 stranih radnika

U prvih deset mjeseci ove godine je, naime, izdano je 39 posto više radnih dozvola za boravak i rad nego lani, odnosno 147.301, od čega dvije trećine za rad u graditeljstva i turizmu, kažu poslodavci.


Više od 200 tisuća stranih radnika radit će u Hrvatskoj 2024. godine, a do 2030. svaki četvrti radnik u Hrvatskoj mogao bi biti iz inozemstva, procjenjuje Hrvatska udruga poslodavaca u tjednom biltenu “Fokus tjedna”.

Iznose kako procjene govore da u Hrvatskoj radi od 80 do 100 tisuća stranih radnika, što je između pet i šest posto ukupne radne snage u ovoj godini.

Tvrde da je s obzirom na solidan ekonomski rast i kontinuiranu napetost tržišta rada, za očekivati da će ukupan broj radnih dozvola iduće godine biti veći od 200 tisuća (ove godine između 170 i 175 tisuća), a ukupan broj stranih radnika mogao bi dosegnuti 400-500 tisuća do 2030. godine uz pretpostavku rasta BDP-a od oko dva i pol posto kroz idućih sedam godina.

U tom bi slučaju strani radnici činili četvrtinu ukupne radne snage u Hrvatskoj.

U ovoj godini HUP očekuje rast bruto plaća, odnosno ukupnih primanja zaposlenih između 15 i 18 posto, osjetno iznad očekivane stope inflacije od 7,5 posto, uz sve izraženiju ulogu rasta plaća u javnom sektoru.

Također, očekuje rast zaposlenosti od 2,7 posto zahvaljujući snažnijim imigracijama te jačoj ekonomskoj aktivnosti.

Nastavno na prognozu nominalnog rasta bruto plaća u 2024. godini od 8,5 posto, a s obzirom na mogućnost prosječnog rasta neoporezivih primanja znatno iznad 20 posto, rast ukupnih primanja zaposlenih mogao bi premašiti 12 posto, kažu u HUP-u.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

 

Izvor: poslovni.hr | Foto: pexels.com

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close