Grad ZagrebZdravlje

U Hrvatskoj se otvara prva bolnica za ovisnike o internetu

Više od pet sati dnevno provode na društvenim mrežama, igraju videoigre, surfaju internetom. Tjeskobni su i bezvoljni, bez kontrole nad svojim ponašanjem. Zanemarili su svakodnevne obaveze, drastično smršavjeli, a neki pate i od sindroma karpalnoga kanala.


Ljudi s takvim simptomima i obrascem ponašanja su vrlo vjerojatno ovisni o internetu. U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” uskoro će otvoriti prvu dnevnu bolnicu u Hrvatskoj u kojoj će se stručnjaci baviti s problemom kojeg u Hrvatskoj danas ima oko 400.000 ljudi.

“U našoj dnevnoj bolnici moći će se liječiti punoljetni pacijenti s indikacijama koje upućuju na ovisnost o internetu. Sve što trebaju jest uputnica za liječenje, nakon čega dobivaju termin za terapiju”, govori dr. Davor Bodor, specijalist psihijatrije koji će raditi s pacijentima. Nakon individualne obrade pacijenti kreću na grupnu terapiju, u koju je uvijek uključena i njihova obitelj.

Mnogi shvate da imaju problem kad im se zbog ovisnosti raspadne brak ili ostanu bez posla i često je to razlog zbog kojeg se odluče potražiti stručnu pomoć.

“Iako su ovisnosti općenito izraženije u muškaraca, kad je riječ o internetu, ovisnost je podjednako zastupljena u oba spola. Ipak, više teži mlađima koji češće koriste suvremenu tehnologiju”, pojašnjava dr. Bodor dodajući da se pacijent smatra izliječenim kad može kontrolirati uporabu interneta. Naime, u današnje doba gotovo je nemoguće funkcionirati bez interneta i pametnih telefona i sigurno je da će ih pacijenti i nakon liječenja koristiti. Bitno je, tvrde stručnjaci, naučiti kako se oduprijeti ovisnosti.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close