DogađanjaVijesti

Hrvatsko veleposlanstvo odalo počast Josipu barunu Filipoviću na njegovom grobu u Pragu

Predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu u nedjelju su zapalili svijeću i položili vijenac na grobu hrvatskog plemića i austrijskog generala Josipa baruna Filipovića.


Josip barun Filipović rodio se u Gospiću prije 200 godina, 28. travnja 1819. u ličkoj plemićkoj obitelji Filipović. Od samog početka svog vojničkog života sudjelovao je u brojnim bitkama i ratovima na tadašnjem području hrvatskog i austrijskog teritorija, bio je promaknut u generala pukovnika austrijske vojske i imenovan vojnim zapovjednikom Češke sa sjedištem u Pragu. U povijesti je ostao zabilježen prije svega kao zapovjednik austrougarskih postrojbi koje su 1878. okupirale Bosnu i Hercegovinu nakon više od 400 godina vladavine Turaka, a za svoje zasluge je bio odlikovan Zapovjedničkim križem Vojnog reda Marije Terezije.

Od 1882. do smrti bio je vojni zapovjednik grada Praga, u kojem je umro i pokopan 6. kolovoza 1889. Lokacija njegovog posljednjeg počivališta nije bila poznata sve do 2012. godine kad je udruga Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba pronašla njegov grob na praškom groblju Olšany i pokrenula akciju za obnovu groba

 

Foto: Facebook / Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close